Tri nobelovca dolaze na Brijunsku konferenciju

Tri nobelovca dolaze na Brijunsku konferenciju

Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s Centrom za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja (CFI-Croatia) od 25. do 30. kolovoza na Brijunima organizira međunarodnu konferenciju o procesu razvoja svemira - od Velikog praska do pojave života, te o procesu samo-organizacije materije u ekstremnim uvjetima.

Među vodećim svjetskim znanstvenicima bit će i čak tri dobitnika Nobelove nagrade: prof. dr. sc. Ada Yonath iz Izraela, prof. dr. sc. Harry Kroto s američkoga Sveučilišta Florida te prof. dr. sc. Jean-Marie Lehn sa Sveučilišta u Strasbourgu.

Svrha je uključiti studente prirodoslovnih fakulteta i mlade znanstvenike u intenzivnu raspravu, posebno tijekom Foruma mladih znanstvenika na kojemu oni mogu predstaviti svoja istraživanja i ideje o temi konferencije 'Samo-organizirajućoj materiji i nastanku'.

Program Brijunske konferencije

Proces samo-organiziranja materije jedan je od možda najvećih misterija razumijevanja svemira. Religije su stvarane na neshvaćanju kako se evolucijom iz kaosa stvara intelekt kao vrhunac uređene prirode. Razumijevanje složenosti mehanizama kojima se materija samo-organizira nije važno samo za razumijevanje kako je život nastao na Zemlji nego i na planetima izvan Sunčevog sustava koji se danas istražuju. – zaključio je dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, inicijator i jedan od glavnih organizatora konferencije. 

Uvid u temeljne aspekte procesa samoorganiziranja zahtijeva interdisciplinarne pristupe koji mogu potaknuti protok ideja među znanstvenicima različitih specifičnih područja koja se preklapaju i teoretski i eksperimentalno. Tako će program ovogodišnje konferencije obuhvatiti istraživanja na: skali od atoma i molekula (nanostruktura, ultra-hladnih stanja atoma i molekula, složene molekule od značaja za nastanak život), skali velikih objekata u svemiru (stvaranje  proto-galaksija, proto-zvijezde i njihove evolucije, evolucije planeta) i pitanja nastanka života. 

Međunarodnu Brijunsku konferenciju Institut Ruđer Bošković organizira već 28 godina. Prva konferencija održana je 1986. godine kada je to bila prva konferencija iz prirodnih znanosti organizirana na Brijunima uopće.