Turistička sezona u Istri pozitivno iznenadila

Turistička sezona u Istri pozitivno iznenadila

Rovinj (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Premda broj zaraženih koronavirusom u zemlji zadnjih tjedana raste epidemiološka situacija još je uvijek povoljna. Turistički sektor već je ostvario više od očekivanja; približavamo se predpandemijskim brojkama.

Turistički promet je nakon 15. kolovoza pao, no nije tome uzrok koronavirus, već je riječ o uobičajenom trendu završetka glavne ljetne sezone, kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i potpredsjednik Europske udruge putničkih agencija.

Svaki je turistički radnik godinu i pol dana čekao ove rezultate; sezona je iznenadila, krenula je više od očekivanog. Mi smo sad već prešli 70% i za vjerovati je da ćemo to dovesti na višu razinu od 80 do 85%. Stoga ne možemo biti nezadovoljni rezultatima, Istra je prepuna gostiju, kaže Žgomba.

Preduvjet nastavku turističke sezone je ne popustiti u mjerama prevencije covida 19. Treba znati i da je prema našim procjenama do 90% gostiju koji u Hrvatsku dolaze i koji su dolazili - cijepljeno. Činjenica je stoga, pojašnjava Žgomba, da su gosti zaštićeni te da su u manjoj mogućnosti da prenesu zarazu covidom 19.

Prognoza je da većih oscilacija neće biti, osim u dva slučaja. Prvi je da matične zemlje nametnu strogu karantenu za svoje goste. I druga, da mi krenemo s brojkama zaraženih koje su ekstremne. Ne govorimo o 300, 500 već o više tisuća oboljelih. Jedna i druga su jako daleko i nadamo se da do nje neće doći, zaključuje Boris Žgomba.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Turistička sezona u Istri pozitivno iznenadila