Tvornica MCZ iz Labina najbolji hrvatski izvoznik malih i mikro tvrtki

Tvornica MCZ iz Labina najbolji hrvatski izvoznik malih i mikro tvrtki

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Tvornici MCZ iz Labina stiglo je veliko prizanje; najbolji je hrvatski izvoznik među malim i mikro tvrtkama. Nagradu "Zlatni ključ" dodijelila im je udruga Hrvatski izvoznici, a jedan od razloga je zasigurno i taj što njihove peći na pelete griju domove u 40-tak zemalja svijeta.

10 tisuća peći na pelete proizvede se u ovom labinskom pogonu. Sve se izvezu i to u zemlje zapadne Europe i Skandinaviju. Dovoljan razlog za titulu najboljeg malog i mikro izvoznika u zemlji. Direktor tvrtke Kristian Krpan kaže: "Izvoznici su krema našega gospodarstva i samo da budete uvršteni u taj izbor znači puno, a još da budete odabrani 2 godinu za redom je velika potvrda svega što mi zadnjih 5 godina radimo u prostorima naše tvornice u Labinu", rekao je Krpan.

Tvrtka je dio jedne talijanske grupacije, a prošle godine ostvarilaje znatan rast proizvodnje i prodaje te uprihodovala 85 milijuna kuna.  Proizvodi traženi, plaće radnika iznad hrvatskoga prosijeka. Zaposlili bi još radnika, no na tržištu ih nema. Stoga osposobljavaju vlastite kadrove, stimuliraju radnike. Nastoje podignuti plaće, a smanjiti troškove rada. No, ističu, poduzetnici vape za konkretnim državnim potezima. Direktor tvrtke Kristian Krpan ističe: "Država mora iznaći način da se radnicima omogući da zarade više, a da pritom trošak poslodavcima ne raste. To se može jedino kroz smanjenje doprinosa i poreza", zaključio je Krpan.

U rješavanje problema manjka radnika, smatraju, trebala bi se uključiti i županija. Ona bi kao osnivač škola trebala obrazovati kadrove u skladu s potrebama gospodarstvenika.