U Istri danas dva novooboljela od koronavirusa

U Istri danas dva novooboljela od koronavirusa

Krunoslav Capak (foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Jedan je državljanin Crne gore koji je u Istarskoj županiji bio u prolazu, a testiran je zbog administrativnih zahtjeva ulaska u drugu europsku državu. Kod drugog oboljelog u tijeku je epidemiološka obrada kako bi se utvrdio točan izvor zaraze.

U Istri su od koronavirusa ozdravile 3 osobe, pozitivne su još 23, a 94 osobe su u samoizolaciji. U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 117 uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19.

Stižu vijesti i o novooboljelima od koronavirusa diljem zemlje. Vukovarsko srijemska županija izvjestila je o 6 novozaraženih. Trenutno je u županiji hospitalizirano 26 osoba, a u samoizolaciji je njih 274-ero. Sisačko moslavačka županija javlja o jednom novom slučaju koronavirusa. Najveći su problem i dalje zabave mladih, točnije noćni klubovi. Hrvatski zavod za javno zdravstvo stoga je nadopunio preporuke o sprječavanju širenja zaraze i za noćne klubove. Vlasnicima se tako preporučuje da rad klubova organiziraju na otvorenom te onemoguće boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima. 

Na taj se problem za HRT osvrnuo i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. I on je županijske vlasti pozvao da vlasnike klubova upozoravaju, a prema potrebi i sankcioniraju. Tim više što nas, prema njegovoj procjeni, najesen očekuje i lošija epidemiološka situacija:

Dok i u svijetu raste broj zaraženih, točnije aktivno je više od 7 milijuna slučajeva - stigla je vijest da je registrirano prvo cjepivo protiv bolesti Covid-19. Razvio ga je moskovski institut Gamaleja.  Iako ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je učinkovito i sigurno, svjetska znanstvena zajednica sumnjičava je jer, kako su upozorili, cjepivo nije prošlo sve faze testiranja.