U Istri ove turističke sezone 17 stranih policajaca

U Istri ove turističke sezone 17 stranih policajaca

(foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Strani policijski službenici i ove će turističke sezone raditi u Istri. Njih 17 pomagat će našim policajcima u svim većim istarskim gradovima. Riječ je o razmjeni policajaca putem projekta " Sigurna turistička sezona".

Ružica i Anješka, austrijska i poljska policajka, uz još 15 svojih kolega iz različitih europskih zemalja u Istri će boraviti iduća 2 mjeseca. Ne na odmoru, već radno. "Prvi sam put u Istri, sve je više poljskih turista, pomagat ću kolegama u svemu što trebaju", pojašnjava Anješka. 

"U Umagu sam već nekoliko godina na ispomoći. Predivno iskustvo, pomažem od davanja osnovnih informacija austrijskim turistima do toga da kod težih prekršaja i djela sudjelujem kao tumač", ističe Ružica.  

Policajci na ispomoći radit će odjeveni u službene odore svojih zemalja i time biti prepoznatljivi svojim sunarodnjacima. Tomislav Omejec iz Generalne policijske uprave Slovenije kaže: " Mi smo ponajprije tu da pojačamo sigurnost za državljane Slovenije u vašoj zemlji, te da pomognemo hrvatskim kolegama u svladavanju jezične barijere i svemu ostalome što zatreba", rekao je Omejec.

Nastavak je to izvrsne suradnje slovenske i hrvatske policije u Istri koja je posebice važna u sezoni gužvi na graničnim prijelazima. A one su već započele, istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot. "Mi smo protekli vikend na našim graničnim prijelazima, Kaštelu i Plovaniji, imali skoro 400 tisuća putnika, što je isti broj kao Rupa, Bregana i Bajakovo zajedno", rekao je Klabot.

I ovoga ljeta test za dosad odličnu organiziranost policija susjednih zemalja.