U Istri sve popularnija proizvodnja zanatskog domaćeg džina

U Istri sve popularnija proizvodnja zanatskog domaćeg džina

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Ni Hrvatsku nije zaobišao rastući trend zanatske proizvodnje piva, ali i drugih alkoholnih pića. Uz već tradicionalne rakije sve više proizvođača destilata okušava se i u proizvodnji jakih alkoholnih pića koja nisu karakteristična za naše podneblje.

Prateći modu pijenja džina zadnjih godina, već se dvadesetak domaćih proizvođača odlučilo tržištu ponuditi svoju inačicu tog globalno popularnog pića. Gorko piće sa smrekom i uz dodatak drugih aromatičnih i ljekovitih biljaka, tvrde, blagotvorno je za zdravlje. Dakako ako je riječ o umjerenom uživanju u njegovom okusu i aromama. Prvi domaći džin još prije par godina proizveo je agronom Albert Koraca - vinar i proizvođač rakija i likera iz Motovunskih Novaka. Baza je destilat odležanog vina malvazije i plave smreke uz dodatak aromatičnog bilja iz okruženja.

Više o džinu žele doznati i studenti sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Zato i organiziraju konferenciju na koju će pozvati proizvođače te predavače koji će govoriti o tehnologiji proizvodnje, naglašava Marina Tomić Maksan sa Zavoda za marketing u poljoprivredi.

Džin je baza ili dodatak za brojne koktele ali najčešće se sljubljuje s tonikom - bezalkoholnim pićem na bazi kima. Doznajemo kako bi se uskoro zanatski proizvedenom domaćem džinu mogao pridružiti i tonik na čijem se stvaranju u Istri već radi.