U Istri u posljednjih 20 godina ubijene 22 žene

U Istri u posljednjih 20 godina ubijene 22 žene

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

U Puli je mimohodom obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U zrak je pušteno 200 crnih balona u znak sjećanja na žene žrtve obiteljskog nasilja. Istaknuto je kako je zastrašujući podatak o sve većem broju žena koje su žrtve nasilnika, najčešće bliskih osoba i intimnih partnera.

Samo su ove godine u Hrvatskoj nasilnici i zlostavljači ubili 5 žena. Prošle godine njih 14, od 2006. godine kada je Sigurna kuća Istre otvorila svoja vrata 260, a u zadnjih 16 godina čak 346. U Istarskoj županiji u zadnjih 20 godina ubijene su 22 žene, njih 18 iz kruga uže i šire obitelji. Također brine podatak da raste broj pokušaja ubojstava. U Hrvatskoj ih je ove godine bilo 9, prošle godine 23, istaknula je glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić.

Mimohod se kao i svake godine održava povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a organiziraju ga Sigurna kuća Istra i Udruga žena. Sudionici povorke nosili su transparente s prigodnim porukama, a hodalo se s Foruma do Portarate, gdje su pušteni crni baloni u zrak, u sjećanje za sve ubijene žene - žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.