U Istru stigla gripa tipa A - H1N1 iz 2009. godine

U Istru stigla gripa tipa A - H1N1 iz 2009. godine

Građani se sve više cijepe protiv gripe (foto: Dino Stanin/PIXSELL)

U Istru je stigla gripa, dva tjedna ranije nego prošle godine. Riječ je o gripi tipa A. Sedamnaest je osoba u Hrvatskoj a četiri je oboljelih u Istri. Prva pošiljka od 15 tisuća cjepiva potrošena je a iduća stiže idućeg tjedna, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Gripa se ove godine pojavila u drugom tipu. Prema riječima voditeljice Odjela za operativnu epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, doktorice Branke Sep Ševerdija, riječ je o tipu A, pandemijskpm soju H1N1, poznatom kao svinjska gripa koja je bila prisutna 2009. na 2010. godinu.

Prioriteti za cijepljenje su osobe starije od 65 godina te kronični bolesnici. Visoka temperatura, bolovi u zglobovima i kostima, malaksalost, glavobolja i suh kašalj. Važno je da oboljeli odmiruju nekoliko dana, a nakon toga ukoliko temperatura ne pada, treba se javiti liječniku.

Cijepljenje je krenulo početkom studenog, no svi se još mogu cijepiti – kod obiteljskog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo. Prošle godine potrošeno je 13 i pol tisuća doza cjepiva, ove godine već sad 15 tisuća. Idućega tjedna stiže još 600 doza cjepiva za Istru.

Opširnije poslušajte u nastavku.

U Istru stigla gripa tipa A - H1N1 iz 2009. godine