U Novigradu počinje Škola zdravlja "Dobro jutro Novigrad"

U Novigradu počinje Škola zdravlja "Dobro jutro Novigrad"

(foto: Dino Stanin/Pixsell)

U atriju novigradskog muzeja Lapidarij bit će predstavljena Škola zdravlja pod nazivom Dobro jutro Novigrad! Riječ je o projeku koji se sastoji od svakodnevnih jutarnjih tjelovježbi pod nazivom „Vježbe 1000 pokreta" i dio je besplatnog muzejskog ciklusa Djelovanje u zajednici putem kulture sporta.

Ideja o održavanju Škole zdravlja nastala je iz potrebe da se organizira svakodnevna tjelovježba za osobe starije životne dobi i dobrog zdravlja. S obzirom da se ljudi danas sve manje kreću, tjelovježba je sve potrebnija, prevenstveno kako bi se očuvalo zdravlje, ali i vitalnost.

Vježbe će se izvoditi po programu doktora Nikolaja Grishina  koji u Sloveniji živi i radi od 2002-ge godine, utemeljitelj je Škole zdravlja u Domžali, motivator i predavač, a u svojoj klinici provodi posebnu vrstu manualnih terapija. Kako vježbati po programu doktora Grišina polaznicima će prezentirati članice dobrovoljne Udruge Škola zdravja iz slovenskih Domžala, kaže ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl.

Škola zdravlja s programom jutarnjih tjelovježbi u trajanju od 30 minuta počinje sutra ujutro u 9 sati. Vježbe će se održavati u muzejskom parku, a u slučaju lošeg vremena, u prostorima Muzeja Lapidarium. Organizatori očekuju dobar odaziv prvenstveno žitelja Novigrada i okolnih mjesta.