U petak odluka o nastavku štrajka Uljanikovaca

U petak odluka o nastavku štrajka Uljanikovaca

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanikovi radnici u Puli u petak će odlučiti hoće li nakon dvotjedne obustave ponovno krenuti u štrajk. Nakon što je novi koncept plana restrukturiranja analiziran s predstavnicima Vlade, radnici su razočarani jer su, kažu, očekivali konkretnije informacije.

Izjava ministra gospodarstva Darka Horvata iznenadila je radnike, jer stvari ne idu u smjeru koji smo očekivali, kaže predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac. Očekivali smo da će ipak biti isplaćena plaća za deveti mjesec, razlika između minimalca do pune plaće i da će biti isplaćen minimalac za listopad, dodaje Cerovac.

Minimalac za listopad trebao bi biti isplaćen krajem ovog ili početkom idućega tjedna. Očekujemo da se program restrukturiranja pokrene s mrtve točke. Premda zainteresirani za Pulu i Rijeku predstavnici Fincantierija u Uljanik neće ući s preko 30 posto vlasništva, kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

Dok se čekaju partneri Uljanik se topi, radnici odlaze svaki dan. Od početka godine iz Uljanika je otišlo čak 1200 ljudi, što je neviđen egzodus na ovim prostorima, dodaje Šverko.

Novi koncept restrukturiranja nije puno drugačiji od prethodnog, strateški partner je isti. Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kaže kako se u konačnici ne zna kolika je ozbiljnost strateških partnera te kako je Uljanik opet smo tamo gdje je bio prije nekoliko dana. Iz tjedna u tjedan se izlazi s molbama radnicima da se strpe, ali jednostavno došli smo do kraja, kaže Kalčić.

U petak će Uljanikovci u Puli odlučiti hoće li u ponedjeljak, nakon dvotjedne obustave ponovno krenuti u štrajk. Radnici su gladni, ali štrajk im jedino preostaje, kažu, jer u čuda Djeda Božićnjaka ne vjeruju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

U petak odluka o nastavku štrajka Uljanikovaca