U pripremi je zaštita novih 16 tisuća hektara na prostoru Ćićarije

U pripremi je zaštita novih 16 tisuća hektara na prostoru Ćićarije

foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Čak 37 posto teritorija Istarske županije zaštićeno je prirodno područje. U pripremi je zaštita novih čak 16 tisuća hektara i to na prostoru Ćićarije koja je, složit će se mnogi, najljepše što unutrašnja Istra može ponuditi.

Nedirnuta priroda, mir, izostanak svake gospodarske aktivnosti koja bi to remetila. 

Zamjenica istarskoga župana - Sandra Čakić Kuhar je izjavila:

"Upravo zato važno je prepoznati ove resurse koje ima, a to su iznimna biološka raznolikost i prekrasni pejzaži i krajolici koje ovakvim projektima želimo i zaštititi."

Zajedno sa Slovenijom, koja također počiva na kraškome području, provedeno je istraživanje. Milijun i pol eura za projekt osigurano je iz europskih fondova. Među ostalim, praćene su ugrožene vrste stijena i travnjaka, rijetke životinje, izrađeni planovi sportskih aktivnosti na gotovo nepreglednom planinskom području.

Iz zavoda republike Slovenije za zaštitu prirode Tina Trampuš ističe: 

"Iznimno smo i mi zadovoljni što smo u tome projektu, kod nas na kraškome području već je puno aktivnosti i zaštita je nužnost, zbog daljnjeg pravilnog razvoja tog kraja."

U hrvatskom pak slučaju, zaštitom Ćićarije, stvaranjem njezina branda, potaknuo bi se i razvoj.

Voditelj projekta Like - Bruno Kostešić kaže: 

"Razvoj treba ići u smjeru da ljudi koji tu žive, egzistiraju ili rade da bolje žive zato što je to područje proglašeno zaštićenim, to je osnovna ideja o tome kako se zaštićenim područjem treba upravljati."

Upravo završen trogodišnji istraživački projekt podloga je za proglašenje Ćićarije regionalnim zaštićenim parkom. Bude li sve prema planu, Županija bi to mogla učiniti za godinu dana.

Poslušajte prilog Jasminke Kalčić.