U prvih 6 mjeseci 5% više noćenja

U prvih 6 mjeseci 5% više noćenja

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Unatoč lošijoj turističkoj predsezoni, u Istri je u prvoj polovici ove godine ostvareno oko pet milijuna noćenja, što je 5 posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestila je Turistička zajednica Istarske županije.

Poluotok je posjetilo više od milijun turista, a minusi iz svibnja nadoknađeni su u lipnju zahvaljujući dobrom rasporedu blagdana. Ipak, prava turistička sezona, kažu turistički djelatnici, počinje tek nakon 15. srpnja. 

Bolji turistički rezultati u Istri u lipnju čak 17% u odnosu prema lani daju optimizam da nas nakon lošije predsezone ipak očekuje dobra sezona. No ona, čini se, neće kao i inače početi u prvim danima srpnja već tek sredinom srpnja. Na to upućuje i sadašnji nešto slabiji buking, kaže direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević.

S njim se slaže i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba koji od sredine ovog mjeseca očekuje još jednu dobru sezonu.

I u domaćim bi se kampovima, u kojima je u ovoj godini ostvareno 6,5% više noćenja nego lani, nakon rupe u prvoj polovici srpnja u ostatku sezone trebao nastaviti pozitivan trend.

Inače ove će godine, kao što je bilo i najavljivano, biti čak 50% manje ruskih gostiju ponajprije zbog pada njihove kupovne moći, te Ukrajinaca zbog lošeg političkog stanja u toj zemlji, a u Istri u prvoj polovici godine pad bilježe i Nizozemci. Optimizam s druge strane budi talijansko tržište koje daje lagane znake oporavka, no o većem povratku Talijana još je, kažu turistički djelatnici, rano govoriti.

Poslušajte više u tonskom prilogu.