U Puli komemoracija stradalim pirotehničarima

U Puli komemoracija stradalim pirotehničarima U Puli komemoracija stradalim pirotehničarima

foto: HRT

U Puli je održana komemoracija u povodu 27-me obljetnice pogibije pirotehničara na pulskom aerodromu. Na gradskom groblju kod središnjeg križa bile su nazočne obitelji stradalih pirotehničara, predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Policijske uprave Istarske. 

Pripadnici Zrakoplovne grupe ZNG-a Marijan Vinković i Dušan Bulešić te MUP-a Stevo Grbić i Vicalj Marjanović poginuli su 10. studenog 1991. godine. Bilo je 14 sati i 10 minuta kada je strahovita eksplozija zatresla ne samo aerodrom, već čitavu južnu Istru. Eksplodirala je prva cijev s eksplozivom postavljena ukoso pod poletno sletnu stazu pulskog vojnog i civilnog aerodroma, dužine sedam metara, napunjena s više od 200 kilograma TNT-a. A nije trebala eksplodirati, jer kada su pripadnici JNA dan ranije napustili pulski aerodrom, bilo je dogovoreno da će deaktivirati eksploziv pod pistom i da nikakvih prijetnji od minsko-eksplozivnih sredstava na aerodromu neće biti. 

Kada su tijekom noći i slijedećeg jutra pripadnici MUP-a i ZNG-a ušli na područje aerodroma, najprije su pregledali upravo osnovne pravce komunikacije, kontrolni toranj i samu pistu. Znali su da su ispod piste u ranije predviđene kanale položene cijevi, sa svake strane po 14 okruglih plastičnih cijevi promjera 110 mm ispunjenih eksplozivom. Odmah su prionuli uklanjanju osnovnih vremenskih upaljača položenih na otvorima cijevi i kako nije bilo indicija da se u kanalima s vanjske strane cijevi nalaze i neki drugi upaljači, krenuli su s izvlačenjem eksplozivnog punjenja. To je, nažalost, bilo kobno za pulske pirotehničare, jer su se drugi detonatori nalazili skriveni u cijevi između punjenja. Sva četvorica poginula su na licu mjesta i bile su to prve vojne žrtve Domovinskog rata u Istri.

Sreća u nesreći bila je što minirane cijevi pod poletno sletnom stazom nisu bile međusobno povezane, a eksplozija se nije prenijela u druge minirane kanale.
Kasnije je pista ipak razminirana i to tako što je na metar i pol dužine od otvora svake cijevi iskopana rupa kojom se prekinuo eksplozivni niz, u otvor je postavljena debela čelična ploča a zatim aktivirano eksplozivno punjenje zajedno s tim skrivenim upaljačima, koji su na tako podao način prekinuli živote četvorice hrvatskih branitelja u Puli.