U Puli obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U Puli obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

U Puli je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Poseban svijet koji malo tko razumije, u Istri nailazi na veće prihvaćanje nego drugdje, kažu u tamošnjoj Udruzi roditelja djece s autizmom. Primjerice, vrtići imaju senzorne sobe koje djeci s tim poremećajem mnogo znače.

Senzorna soba u pulskom dječjem vrtiću Mali svijet zjapi prazna. No, ne zato što nema djece koja se koriste njezinim sadržajima, nego zato što su sva djeca na gradskome trgu. Vežu vrpce u znak potpore svima koji imaju neki poremećaj iz spektra autizma. Među njima je i 14 djece iz pulskoga vrtića Mali svijet. Senzorna soba itekako će im pomoći jer se tamo rade individualni tretmani s djecom kojoj je to potrebno, ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Mali svijet Sanja Subotić.

No, osim vrtića, roditelji djece s autizmom sve drugo rješavaju sami. Sve preglede plaćaju, sve stručnjake i rehabilitatore sami traže i dodatno plaćaju, naravno. U Istri je registrirano 100 djece i 40 odraslih s autizmom. O njima se brinu isključivo roditelji. Dnevni boravci bili bi spas, kaže Dubravka Kovačević predsjednica Udruge za autizam Istre. Ističe kako je to prilika da roditelji mogu malo otići, doći k sebi, otići liječniku bez da nekoga pitaju tko će ih zamijeniti u obitelji i nakon toga osnovale bi se takozvane stambene zajednice.

Zasad u Hrvatskoj postoji samo jedna stambena zajednica u kojoj borave osobe s autizmom nakon navršene 21 godine. I nju su osnovali roditelji sami.