U Puli održana humanitarna utrka 'Pregledom do osmijeha'

U Puli održana humanitarna utrka 'Pregledom do osmijeha'

Humanitarna utrka Pregledom do osmijeha održana na pulskoj Portarati (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U povodu Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca usmjerenih u prevenciju raka dojke, jučer je u Puli održana humanitarna utrka 'Pregledom do osmijeha', u organizaciji Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i uz tehničku podršku Atletskog kluba Medulin.

Atletska utrka i rekreativna šetnja startale su u 11 sati s pulske Portarate, a 155 trkača i 50-ak šetača gradom je poslalo poruku o važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki i rekreaciji za zdravlje. Utrka je imala i humanitarni predznak. Startninom i dobrovoljnim prilozima prikupljeno je 20.839 kuna za rad i aktivnosti Kluba Gea.

Trčalo se pulskim ulicama u četiri koncentrična kruga, uključujući i uspon na Kaštel. Trasa i šetnje simbolizirali su dojku, ali i teški put koje žene liječene od karcinoma dojke moraju proći kako bi pobijedile ovu opaku bolest.

Trasu dugu 6.300 metara prvi je istrčao Goran Modrušan, za njim je u cilj ušao Christian Gallo, a na trećem je mjestu Edin Čivić. Među ženama prva je bila Ivana Grgurević, za njom je u cilj ušla Irena Mosić Šajatović, a treća je bila Rafaela Urlić Drmić.

Građani su se na Portarati informirali o radu udruge Gea, i po promotivnim cijenama mogli kupiti prirodne čajeve, tinkture i zdravu kozmetiku. Potom, informirati se o zdravoj prehrani i o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke koji provodi Zavod za javno zdravstvo Istarke županije.