U Trstu počela nastava na hrvatskom jeziku

U Trstu počela nastava na hrvatskom jeziku

(foto: Borna Filić/Pixsell)

S novom školskom godinom u Trstu je počela nastava na hrvatskom jeziku. Osnovnoškolci je pohađaju u prostorijama slovenske škole "Josip Ribičić". Nakon višegodišnje stanke zbog nedostatka prostora, tamošnja Hrvatska zajednica pokrenula je i tečaj hrvatskog jezika za odrasle.

Učenje hrvatskog jezika u Trstu, ali i u Monfalconu i Udinama, daje vjetar u leđa priznavanju hrvatskog kao manjinskog jezika u regiji Furlaniji-Julijskoj krajini.

Slovenska škola Josipa Ribičića od 2004. godine daje prostor za održavanje nastave hrvatskog jezika kao izbornog predmeta. Četiri poslijednje godine nastavu drži učiteljica Ana Fonović, rodom iz Istre.

Nakon nekoliko godine stanke u Trstu je pod okriljem tamošnje Hrvatske zajednice ponovno pokrenut i tečaj hrvatskog jezika za odrasle. Prostor je ustupila Aleksandra Kozulić, čija se poslovno-vrlo uspješna obitelj u Trst doselila 1945. godine. No, Hrvati na prostorima talijanske regije Friuli Venezia Giulia žive stoljećima. Trenutačno je u proceduri priznavanje hrvatskog-kao manjinskog jezika u toj regiji. Inicijativu je podopro i premijer Andrej Plenković za ovogodišenjg posjeta Trstu, istiće Damir Murković predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu.

Priznavanje hrvatskog jezika , kao manjiskog jezika na području regije Friuli , Venezia, Giulia donjelo bi i financijsku potporu talijanskih regionalnih vlasti. Zajednica Hrvata u Trstu trenutačno se oslanja samo financijsku pomoć iz Hrvatske.