U Trstu sve više istarskih studenata

U Trstu sve više istarskih studenata

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju znatno se povećao broj studenata iz Istre na Sveučilištu u Trstu. Potvrdio je to i rektor Maurizio Fermeglia prilikom jutrošnjeg posjeta rovinjskom Centru za povijesna istraživanja.

Sveučilište u Trstu je najpopularnije inozemno sveučilište među istarskim studentima, rekao je Daniele Suman iz Izvršnog odbora Talijanske unije na sastanku s rektorom fakulteta Maurizijem Fermegliaom koji je u ponedjeljak održan u Rovinju.

Samo se iz talijanske nacionalne zajednice stipendira 30-ak studenata godišnje, a tom broju treba dodati i studente koji studiraju bez stipendija. Kako je istaknuo rektor Fermeglia, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju broj studenata iz Istre znatno je porastao, tako da se povećao njihov udio među dvije tisuće inozemnih studenata koji čine 10 posto ukupne studentske populacije u tom talijanskom gradu.

Glavna tema današnjeg susreta u Centru za povijesna istraživanja u Rovinju bila je mogućnost suradnje na zajedničkim znanstvenim projektima, a u vezi s time rektor Maurizio Fermeglia će uskoro posjetiti i sveučilišta u Zagrebu, Ljubljani, Kopru, Rijeci i Puli.

Više poslušajte u tonskom prilogu.