Udruga 'Martišnjak z muštaci': Poziv muškarcima na preventivne preglede

Udruga 'Martišnjak z muštaci': Poziv muškarcima na preventivne preglede

Iz rovinjske udruge 'Martišnjak z muštaci' pozivaju muškarce na preventivne preglede (foto: T.K./P.M./ustuplj.)

U studenome se veća pažnja posvećuje muškome zdravlju. Predstavnici rovinjske udruge 'Martišnjak z muštaci' godinama rade na osvješćivanju građana. S konferencije za novinare u Rovinju pozvali su na preventivne preglede i poručili su kako je bitno srušiti tabue o bolestima koje pogađaju muškarce.

Puno je muškaraca s bolestima modernoga doba; tumorom prostate i testisa te psihičkim poremećajima koji nerijetko dovode do samoubojstava. Tumor prostate najčešći je tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama.

Tumor testisa je bolest isključivo mlađih muškaraca (od 15. do 40. godine života). Depresija je vrlo čest poremećaj mlađih ljudi koji, ako se ne liječi, dovodi do samoubojstva kod 25 posto pacijenata.

Tri navedene bolesti uzrok su najgorih scenarija mladih muškaraca umrlih do 50. godine života u razvijenim zemljama. Tabui su to o kojima treba pričati, poručuju iz rovinjske udruge 'Martišnjak z muštaci', koja godinama poziva muškarce na preventivne preglede.

Organizirali su niz radionica i predavanja u istarskim gradovima i općinama, na koje je odziv još uvijek premalen. Ove su godine snimljeni edukativni video uratci, kaže Tea Batel, članica predsjedništva udruge 'Martišnjak z muštaci' i mogu se pogledati na internet platformama Udruge.

Udruga 'Martišnjak z muštaci', u prijevodu 'Brkati studeni', djeluje u skladu s globalnim javnozdravstvenim pokretom Movember, nastalim 2003. godine u Australiji. No, udruga ne djeluje samo u studenome, jer zdravlje treba biti u fokusu tijekom cijele godine. Pozitivno je kod svih triju navedenih bolesti kod muškaraca, da se uspješno liječe ako se na vrijeme prepoznaju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Udruga 'Martišnjak z muštaci': Poziv muškarcima na preventivne preglede