Udruga pršutara Istre radi na jačanju proizvodnje svojeg proizvoda

Udruga pršutara Istre radi na jačanju proizvodnje svojeg proizvoda

(foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Istarski pršutari slabo su do sada iskoristili zaštićenu oznaku izvornosti kojom se diči njihov proizvod. U prvom redu zbog male proizvodnje. Za sada sav proizvedeni istarski odnosno istarski pršut, jer je na europskoj razini zaštićen zajedno sa Slovenijom, vrlo lako nađe kupce.

Istarski pršutari slabo su do sada iskoristili zaštićenu oznaku izvornosti kojom se diči njihov proizvod. U prvom redu zbog male proizvodnje.

Članovi Udruge proizvođača istarskog pršuta godišnje proizvedu oko 20 tisuća pršuta od kojih, i to od ove godine, tek četvrtina nosi zaštićenu oznaku izvornosti. Ostalih 80 tisuća pršuta koji se u Istri godišnje potroši, najviše u turizmu, dolazi iz izvoza.

Udruga pršutara želi promijeniti te brojke, pa se radi na osnivanju sektorske proizvođačke organizacije zajedno sa slavonskim svinjogojcima. Usto uspjeli su se izboriti i za sto tisuća eura iz programa ruralnog razvoja za marketinške aktivnosti.

Oznake izvornosti naših proizvoda nisu dovoljno prepoznate čak ni od domaćih potrošača, ocjenjuje Blanka Sinčić Pulić iz Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije. Dobiveni novac, u čemu i Udruga pršutara sudjeluje sa svojih 30 tisuća eura, bit će iskorišten za promotivni materijal.

Za sada sav proizvedeni istarski odnosno isatrski pršut, jer je na europskoj razini zaštićen zajedno sa Slovenijom, vrlo lako nađe kupce. Njegova proizvodnja raste po golemim stopama, primjerice lani je proizvedeno 2 a već ove pet tisuća komada.

Iako su količine još uvijek male dobra promocija, najprije u Hrvatskoj a potom i u inozemstvu, može pripremiti tržište za vrijeme kad proizvodnja bude veća. To će se, međutim, dogoditi tek kada se poveća proizvodnja sirovine na slavonskim farmama jer istarski se pršut, po specifikaciji, može proizvoditi isključivo od domaće sirovine.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Udruga pršutara Istre radi na jačanju proizvodnje svojeg proizvoda