Udruge za zaštitu okoliša protiv obnove termoelektrane Plomin 1

Udruge za zaštitu okoliša protiv obnove termoelektrane Plomin 1

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Okolišne organizacije protive se namjeri HEP-a da skoro 50 godina stara termoelektrana Plomin 1 bude u pogonu dodatnih 15 do 20 godina. Udruge za zaštitu okoliša protive se namjeri da stara termoelektrana bude obnovljena, te iznova puštena u pogon. Pozivaju građane da se uključe u javnu raspravu.

Jučer je započela javna rasprava o izmjenama okolišne dozvole za termoelekranu Plomin. HEP nije imao nikakvih planova za obnovu Plomina 1, dok im nije propala ideja o Plominu C, kažu zeleni. Upozoravaju kako su države poput Italije, Engleske i Austrije odlučile zatvoriti sve termoelektrane do 2025. godine.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre kaže: "Dok cijela EUropa ide u sasvim suprotnom smjeru i sigurnost nalazi negdje drugdje, mi još uvijek imamo te fosilne umove koji i dalje guraju fosilna goriva. Znači radi se o energiji iz prošlosti koja nam se nameće u slučaju Plomina 1 za narednih 15 do 20 godina, što je previše", ističe Dušica Radojčić

Iz HEP-a priznaju da do obnove Plomina 1 ne bi došlo da je realiziran Plomin C. Isplativnost rekonstrukcije ispit će se, kažu, studijom izvedivosti, čija je izrada tek u tijeku. Napominju kako će obnovljena jedinica zadovoljati strože kriterije, tako da će granične vrijednosti emisija biti smanjene s s 250 na 50 mg po kubičnom metru. Ali i to će nauditi kvaliteti zraka, kažu zeleni.

Josip Anton Rupnik iz Zelenog saveza kaže: " Ako vidimo da netko ne prihvaća volju građana, da donosi odluke mimo volje građana, ako netko ne poštuje međunarodne sporazume i konvencije, mi smatramo da su to faktički antidruštveni elementi", rekao je Josip Anton Rupnik.

Na prigovor da ne ulažu u obnovljive izvore energije, HEP navodi kako je usred ciklusa investiranja u hidroelektrane u iznosu od 3,2 vc milijarde dolara. No, udruge za zaštitu okoliša neprekidno napominju da jedva da koristimo vjetar, i sunce, te da je susjedna Slovenija u tom pogledu daleko ispred nas.