Ugostitelji zadovoljni manjim PDV-om - no cijene neće smanjivati

Ugostitelji zadovoljni manjim PDV-om - no cijene neće smanjivati

(foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Od nove godine svima koji se bave pripremom hrane i slastica PDV je snižen s 25 na 13 posto. Iako su istarski ugostitelji većinom zadovoljni, ugostitelji kažu da cijene sigurno neće smanjivati jer moraju ulagati.

Smanjenje stope PDV-a s 25 na 13 posto za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima - nije olakšica nego spas u zadnji čas, kažu pulski ugostitelji. No prevarili su se oni koji su pomislili kako će sniženje poreza automatski donijeti i niže cijene. Ugostitelji kažu da cijene neće pasti.

"Kad je došlo do povećanja, nismo dizali cijene, ugostitelji nisu dizali cijene a i vjerojatno sad se neće smanjivati cijene jer, ostatak, razlika će se usmjeriti prema zapošljavanju i novim ulaganjima u ugostiteljstvu koje je prošlih godina izostalo", istaknuo je ugostitelj Dušan Černjul.

Ugostitelji žele ovakav porez i na kavu, pivo te vino. Posebice su ogorčeni vlasnici kafića, objekata gdje se sve to najviše i troši, a sniženje je izostalo. Kažu: očito nismo bitni za hrvatsko gospodarstvo.

"To nije branša koju ovo gospodarstvo želi podignuti, ili, da kažu da to je važno za našu zemlju, za naše ljude, za obrtnike, nije, broj vlasnika kafića koji dobro rade izuzetno ih je malo, ostali jedva preživljavaju", kaže vlasnik kafića Željko Herceg.


Uz ugostitelje jedine koje će ovih dana još interesirati primjena niže stope PDV-a bit će porezni inspektori. Uobičajeno, početkom godine krenut će u inspekciju pravilnog iskazivanja novog obračuna.