Uljanik: do kraja tjedna sastanak s mogućim rješenjem

Uljanik: do kraja tjedna sastanak s mogućim rješenjem

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Do kraja tjedna trebali bi se sastati predstavnici ministarstava gospodarstva i financija, strateški partner, Uprava Uljanika i sindikati. I konačno donijeti rješenje za Uljanikova brodogradilišta u Puli i Rijeci.

'Minusi vezani za poslovanje Uljanika ne izgledaju dobro, znatno su veći od svega onoga što je dosad bilo stavljeno na papir', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat te najavio da bi se do kraja tjedna napokon moglo donijeti rješenje za brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Horvat kaže da ne može natjerati strateškog partnera Tomislava Debeljaka da s državom sudjeluje u sanaciji dugova iz prošlosti. Upitan ima li Debeljak kapaciteta za borbu s takvim minusima, Horvat je odgovorio je da mu je strateški partner predočio pismo namjere banke koja je spremna financirati ono što Vlada od njega u ovom trenutku očekuje.

Hoće li Vlada sufinancirati dugove Uljanika? 'Sve što se događalo i što jest grijeh povijesti do sada je bilo na teret države', odgovara Horvat. Garancija koju tražimo od gospodina Debeljaka jest ta da je u mogućnosti dovršiti brodove koji su u ovom trenutku u visokoj fazi dovršenosti, kako bismo vratili jamstva koja je država za te brodove dala.

Koliko bi u konačnici mogao koštati sanacijski proces ministar Horvat će, kaže, znati za nekoliko dana. U tom razdoblju trebali bi se sastati ministri, strateški partner, Uprava i predstavnici radnika. Fabrizio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kaže da je najavljen sastanak u Zagrebu. A sutra i odluka na sjednici Vlade, koja nadamo se da že biti pozitivna za brodogradilišta i u Puli i u Rijeci, dodaje Kalčić.

Hoće li ovaj tjedan biti ključan te iznjedriti rješenje za isplatu plaća tek će se vidjeti, jer previše je takvih tjedana iza nas, ističu radnici.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanik: do kraja tjedna sastanak s mogućim rješenjem