Uljanik ostao bez Nadzornog odbora, Đino Šverko dao ostavku

Uljanik ostao bez Nadzornog odbora, Đino Šverko dao ostavku

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Europska komisija odbila je plan restrukturiranja Uljanika, a Uljanik Grupa od danas nema Nadzorni odbor. Đino Šverko, potpredsjednik Sindikata metalaca podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Nadzornom odboru, nakon što je vidio detalje plana restrukturiranja koji su ga zgrozili.

Nema još pozitivnih naznaka iz Bruxellesa na plan restrukturiranja Uljanika. Prvi komentari na plan što ga je izradila Uprava sa strateškim partnerom i konzultantima stigli su. I nisu najbolji.

Ministar gospodarstva Darko Horvat nije previše iznenađen. Ti su komentari identični onima koje su u protekla četiri mjeseca analizirajući prvi prijedlog, dale stručne službe i Ministarstva gospodarstva i financija. Napominjemo cijelo vrijeme, Europska komisija dvoji u financijsku sposobnost strateškog partnera, a u programu restrukturiranja vidi prevelik doprinos države, pojašnjava ministar Horvat.

I dok se na odbijenicu čekaju reakcije Uprave, strateškog partnera i konzultanata, Uljanik Grupa ostala je bez Nadzornog odbora. Naime, Đino Šverko, potpredsjednik Sindikata metalaca podnio je neopozivu ostavku na članstvo nakon što je vidio plan restrukturiranja.

U planu restrukturiranja stoji stanogradnja, potom ograničavanje Uljanika isključivo na lokaciju Otok Uljanik te gubljenje arsenala to jest opremne obale. Prema riječima Đina Šverka, bivšeg člana Nadzornog odbora, on ne želi biti glumac statist u lošem filmu zvanom spašavanje Uljanika. Svojom nazočnošću, pojašnjava, ne želi dati legitimitet i kvorum tijelu kojim bi se već u petak na sazvanoj sjednici moglo ponuditi restrukturiranje osakaćenog i poniženog Uljanika.

Jednostavno, ne mogu si dopustiti da budem kvorum tijelu koje bi moglo izglasati diversifikaciju Uljanika na način da nema arsenala u njemu, dodaje Šverko. Jer da moram dizati ruku za to ne bih mogao hodati Pulom više, ne bih se mogao pogledati u ogledalo. Ne pričam bez veze, znam točno. Imam informacije da bi se sve svelo na dio Pule koji nije Uljanik danas, već Molo Carbone koji nije u vlasništvu Uljanika, pojašnjava Šverko.

Ovo je vapaj Vladi da nas spasi, da se uključi, poručuju sindikati. Tu su i problemi vezani i u društva Uljanik TESU, Strojogradnju, dugovi prema kooperantima, sve treba podmiriti krenuti dalje, ističe Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata. Mi ne znamo iz kojih izvora će nam biti isplaćena plaća, regres, TESU-u regres i božićnica za 2017., kooperaciji, dobavljačima materijala. A što se tiče Kermasa danas čujemo drugu priču, sva opremna obala želi se pretvoriti u nekretninski biznis i ostaviti samo Otok.

Nikome se više ne vjeruje ističe Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Nas se od početka godine uvjeravalo, obećavalo da žele brodogradnju. Što se tiče arsenala obećavano je da će to biti prenamijenjeno u nautičko servisni centar. Kada smo spominjali marine došli smo do toga da su to stambene zgrade, vrtići i tko zna što već. Mi iza toga ne možemo stajat, dodaje Kalčić.

Od nove godine iz Uljanika je otišlo 500 ljudi, ističe David Marsetić iz Jadranskog sindikata. Bivši smo proizvodni radnici, tako da znamo da na otoku to ne može funkcionirati bez arsenala i opremanja.

Najveći problem je plaća za rujan. Predstavnici triju Uljanikovih sindikata još čekaju očitovanje na javna pisma upućena premijeru Andreju Plenkoviću, pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću te strateškom partneru Danku Končaru u kojima ih pozivaju na žurno reagiranje i komunikaciju za spas Uljanika.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanik ostao bez Nadzornog odbora, Đino Šverko dao ostavku