Uljanik: ovoga tjedna nema konačne odluke

Uljanik: ovoga tjedna nema konačne odluke

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Napetost oko brodogradilišta Uljanika sve je veća. Dok radnici čekaju plaće, političari dogovaraju najbolje rješenje. No, konačna odluke o stečaju ili restrukturiranju ovoga tjedna izgleda još neće biti.

Sve dosad plaćeno - iznos rescue aida, jamstava i plaća – dio je programa restrukturiranja, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat. Svi koji govore o novih pet ili sedam milijardi moram ih ispraviti, mi govorimo o ukupnom restrukturiranju oko 930 milijuna eura.

Krive poslovne odluke akumulirale su velike dugove. Vlada je osigurala rad Uljanika tijekom cijele prošle godine te podmeće leđa za spas brodogradilišta, kaže premijer Andrej PlenkovićDonijet ćemo konačnu odluku kada budemo sigurni da donosimo ono što je najbolje za Hrvatsku.

Ministar financija Zdravko Marić upozorio je da je za brodogradnju izdvojeno gotovo 35 milijardi kuna. Dok je udio brodograđevne industrije u industrijskoj proizvodnji u zadnje tri godine manji od 1,5 posto.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitć u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću ističe - stanite iza svog ministra. Ne dopustite da se Uljanik i 3. maj gledaju kroz političku prizmu IDS-a i SDP-a. Ne tražite podršku nekih koji u političkom smislu građanima Hrvatske ne znače ništa - stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu.

Program restrukturiranja bi Vlada u petak trebala izglasati, nadaju se sindikalci. Ako to bude tako automatizmom se otvara mogućnost za refinanciranje i za plaće radnicima, ističe Boris Crovac iz Jadranskog sindikata.

Istarski političari s konferencije za novinare poručuju da Uljanik hitno treba spasiti. Napetosti oko Uljanika rastu sa svih strana. No konačne odluke - restrukturiranje ili stečaj ovoga tjedna neće biti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanik: ovoga tjedna nema konačne odluke