Uljanik: plan restrukturiranja još se usklađuje

Uljanik: plan restrukturiranja još se usklađuje

Umag (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Plan restrukturiranja pulskog brodogradilišta poslan je u Bruxelles, a Uprava i članovi Vlade intenzivno ga razrađuju s Europskom komisijom. Na sastanku s predstavnicima Uljanikovih sindikata u Zagrebu, ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je kako je prioritet održati brodogradnju.

Ovo je zadnji trenutak za spas brodogradnje – ne samo u Rijeci i Puli već sveukupne djelatnosti koja u izvoznoj politici ima veliku participaciju – rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Uljaniku traži od ministra da strateški partner da jamstvo za očuvanje djelatnosti. Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata rekao je kako je dobro što se surađuje, zbog radnika i javnosti. Đino Šverko iz Sindikata Metalaca Uljanika ističe prioritetno održanje brodogradnje u Puli i Rijeci.

Na sastanak o budućnosti brodogradnje odnosno o restrukturiranju oglasio se predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, rekavši da je brodogradnja složena djelatnost te da je Uprava učinila sve što je bilo potrebno.

U ovom trenutku ne treba strahovati od aktiviranja državnih jamstava, kaže ministar Horvat. Radnici obaju brodogradilišta ne trebaju živjeti u strahu, poručuje Horvat.

Potrudit ćemo i zahtijevati od Europske komisije da nam ukže na stvari koje su u modalitetu restrukturiranja neprihvatljive. Namjera je osigurati likvidnost u Grupi te isporuku platforme i broda, a nakon toga treba osigurati opstojnost djelatnosti brodogradnje, istaknuo je ministar Horvat.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanik: plan restrukturiranja još se usklađuje