Uljanik središnja tema sjednica pulskog Vijeća i Županijske skupštine

Uljanik središnja tema sjednica pulskog Vijeća i Županijske skupštine

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik je glavna za mnoge i jedina tema u Istri. Dva dana uoči Vladine sjednice u Puli, o aktualnoj situaciji u brodogradilištu raspravljalo se na zajedničkoj sjednici Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije.

Uz članove uprave Uljanik Grupe, na sjednici su bili predstavnici strateškog partnera i radnika. Ponovljeno je da se Vlada mora pobrinuti za ostanak brodogradilišta, a svi su se zauzeli za spas radnih mjesta.

U Puli su jutros osvanuli transparenti s natpisom "Uljanik vam neće oprostiti" - "IDS – mafijo", s licima i imenima "Nino-Končar-Miletić-Otočan".

A na zajedničkoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Pule i Skupštine Istarske županije nemoguće je ustvrditi kojoj je političkoj opciji više stalo do Uljanika, njegovih radnika i brodogradnje. Utvrđivanje gradiva, ponavljanje fraza, uvjeravanje. Uz poruku Vladi da se mora pobrinuti za opstanak brodogradnje.

Za spas radnih mjesta i očuvanje brodogradnje su gradonačelnik Pule Boris Miletić, predsjednik kluba HDZ-a u Gradskom vijeću Mirko JurkićDanijel Ferić iz pulskog SDP-a, Damir Grünbaum iz Živog zida Istre te drugi političari koji su to iscitali u svojim govorima tijekom sjednica.

U ime stožera za obranu brodogradnje Uljanik Samir Hadžić rekao je kako na kraju u ovom gradu od neće ostati nitko, ljudi su primorani otići iz Pule. 

Želimo jednak tretman kao što je vrijedilo za druga hrvatska brodogradilišta, istaknuo je istarski župan Valter Flego. Sagledavamo problematiku Uljanik Grupe a plan restrukturiranja dorađuje Uprava Uljanika sa svojim konzultantima, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Izjava povjerenice Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager bila je vrlo jasna, ističe ministar  Horvat. Izjave koje slušam od čelnika lokalne samouprave da u jednom trenutku jesu pa nisu spremni nešto učiniti stvara konfuziju i kod strateškog partnera, dodaje ministar Horvat.

Vlada je osigurala plaće za kolovoz, koje bi trebale biti isplaćene prekosutra. No, dok je račun društva blokiran – ne mogu sjesti na račune radnika. U ovom trenutku tražimo modalitet kako isplatiti plaće, kaže ministar Horvat. Ne razmišljamo o pokrivanju dugova jer je prioritet osigurati plaću radnicima.

Prekosutra će Vlada zasjedati u Puli, tema je - brodogradnja. Nakon višesatne rasprave vijećnici Gradskog vijeća i Županijske skupštine donijeli su Deklaraciju s naslovom "Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati". U njoj se pozivaju svi sudionici u procesu restrukturiranja Uljanika da im prioritet bude pronalazak modela za isplatu plaća i financijsko rješenje do završetka restrukturiranja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanik središnja tema sjednica pulskog Vijeća i Županijske skupštine