Uljanikovci čekaju minimalac za listopad, razvojni plan se dorađuje

Uljanikovci čekaju minimalac za listopad, razvojni plan se dorađuje

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Još se ne zna odakle će se namaknuti ostatak do bruto plaće Uljanikovim radnicima, a došlo je i do zastoja u isplati minimalca. Naime, Agencija još nije imala slučaj masovnih isplata u kratkom vremenu, pa će svi radnici najkasnije sutra imati minimalnu plaću na računu.

O ostatku plaće još nema informacija, premda je bilo rečeno da će razliku do bruto plaće, koja ovisi o programu restrukturiranja, radnici dobiti do kraja tjedna. Plan restrukturiranja, premda je bilo najavljivano početkom, pa sredinom tjedna, još nije predstavljen u Ministarstvu gospodarstva.

Marko Alviž iz Stožera za obranu Uljanika kaže da radnici čekaju konkretni potez za punu plaću, nakon čega treba pokrenuti proizvodnju. Đino Šverko iz Štrajkaškog odbora Uljanika ističe da minimalac za rujan nije dovoljan, nekim je radnima on dovoljan samo za stanarinu.

Dok radnici gladuju, saborski zastupnici IDS-a i SDP-a na saborskome aktualnom satu opet prebacuju odgovornost na Vladu koja po njima nije ništa učinila za Uljanik. Ne dižemo ruke od hrvatske brodogradnje, odgovorio je premijer Andrej Plenković. Vlada je dala jamstvo od 716 milijuna kuna za restrukturiranje i sanacijski plan. Traju pregovori s Europskom komisijom i strateškim partnerima, dodao je Plenković.

Uljanik je bio tema u Kini koja proizvodi 40% brodova u svijetu. Partneri iz Italije i Ukrajine nisu slučajno posjetili Uljanik, dodaje premijer Plenković, već zato što pokušavamo pronaći rješenje za problem koji se kumulirao godinama.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanikovci čekaju minimalac za listopad, razvojni plan se dorađuje