Uljanikovci čekaju plaću i novog strateškog partnera

Uljanikovci čekaju plaću i novog strateškog partnera

Uljanikovih je radnika sve manje (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Kermas Energija Danka Končara za Uljanik je 'olovna kugla', poručili su s konferencije za novinare u Puli predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Vlada zato i ne prihvaća plan restrukturiranja. Kad bi radnici znali da Končar neće biti partner Uljaniku, zaustavili bi štrajk.

Od 2.700 ljudi u Puli do nove godine moglo bi ih ostati petstotinjak, kaže David Marsetić, predstavnik Radničkog vijeća Uljanika.

Danko Končar je javno rekao kako nema namjeru ulagati u Uljanik prvih pet do sedam godina te da očekuje od Vlade da snosi teret restrukturiranja. Uljaniku treba partner koji će donijeti svježi novac, kaže predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić. Ne pristajemo na nekretninski biznis dodaje Rajko Kutlača, jer brodogradnja treba biti prioritet, a ne stambeno poslovna zona.

Prije eventualnog stečaja Uljanika, radnici čekaju minimalnu plaću za studeni a ministar gospodarstva Darko Horvat kaže da će, ako sve bude prema planu, radnici primiti minimalac u prosincu.

Radnici Uljanika su gladni, pomoć im pristiže iz humanitarnih donacija i akcija. Jedna od njih jest humanitarni koncert 'Uljanik za bolje sutra', koji će se za pomoć najugroženijim obiteljima, a posebice djeci Uljanikovih radnika u ponedjeljak održati u Puli.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanikovci čekaju plaću i novog strateškog partnera