Uljanikovci štrajkaju za plaću - do smjene uprave i razvojnog plana

Uljanikovci štrajkaju za plaću - do smjene uprave i razvojnog plana

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Radnici Uljanika u Puli krenuli su u štrajk za isplatu rujanske plaće i opstanak brodogradnje. Traže novu Upravu i konkretan razvojni plan, u suprotnom najavljuju masovni prosvjed u Zagrebu. Drugi put zatražili su svoja prava štrajkom i prosvjedom s građanima na pulskim ulicama.

Ogorčeni radnici ušli su najprije u zgradu uprave. Bilo je jako napeto, došlo je i do verbalnih sukoba i naguravanja, čulo se i razbijanje stakla. Na društvenim mrežama izjave 'bacit ćemo upravu u more…'. Gianni Rossanda iz Uprave Uljanika tijekom štrajka napustio je upravnu zgradu. Radnici su nastavili na ulicama u prosvjednoj koloni s građanima.

Tražimo ostavku uprave koja snosi odgovornost za stanje brodogradilišta, rekao je u ime Štrajkaškog odbora Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata. Poručuje Vladi da pomogne, da odredi svoje članove u Upravnom odboru te riješi problem. U suprotnom najavljuje prosvjed u Zagrebu.

Ministar gospodarstva Darko Horvat napominje kako štrajk neće riješiti probleme, no kako je on pravo radnika.

Prvi put radnike su zajedno dočekali gradonačelnik Boris Miletić i župan Valter Flego. Ali radnici su mrtvi hladni prošli pored njih – nisu ih htjeli saslušati – uz prosvjedne parole 'IDS lopovi!', 'Ne damo Uljanik!' Očekivanja radnika su, kažu, egzistencija i život u Hrvatskoj.

Štrajka se zbog neisplaćene plaće no prvenstveno zbog budućnosti brodogradnje i ostanka u Hrvatskoj. Štrajkaški odbor pozvao je kooperante da stanu s poslom - traže potpunu obustavu proizvodnje.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je ovih dana da su razgovori s potencijalnim partnerima u tijeku, da niti jedan ne želi preuzeti tuđe dugove, kako su odluke pred donošenjem te kako će biti radikalnih rezova.

Štrajk se nastavlja do postavljanja nove uprave te konkretnog plana razvoja Uljanik Grupe.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanikovci štrajkaju za plaću - do smjene uprave i razvojnog plana