Uljanikovi radnici spremni na nove akcije za svoje plaće i radna mjesta

Uljanikovi radnici spremni na nove akcije za svoje plaće i radna mjesta

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanikovi sindikati danas traže konačnu odluku o tom brodogradilištu, a ne bude li pozitivna, spremni su na nove akcije - poručili su prijepodne iz Pule. Ne mogu vjerovati da nakon toliko razgovora i rasprava mjerodavnih - ništa nije učinjeno za spas njihove egzistencije i hrvatske brodogradnje.

Još jedna odgoda konačne odluke o sudbini Uljanika sindikalce je dovela do očaja. Jedino što smo tražili je da nam se isplate zarađene plaće i da nastavimo raditi, kaže Đino Šverko iz Sindikata metalaca Uljanika. Tražimo da se državnici ponašaju državnički i da nam isplate plaće.

Mi nemamo auto u dvorištu ali imamo brod u dvorištu. I ne znamo čiji je ali nećemo ga pustiti iz Pule. Neka ode u staro željezo a od toga neka nam se isplate plaće, ističe Šverko. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata pita 'što radi Vlada za nas, mi radimo za Vladu, oni žive od nas'.

Razmatramo sve scenarije, ističe premijer Andrej Plenković. Odlučili smo obaviti dodatne konzultacije, s obzirom na smjernice Europske komisije, a da pritom vodimo računa i o ukupnim efektima na politiku fiskalne konsolidacije.

Puls javnosti je fokusiran na ishod situacije jer je riječ o trošenju proračunskog novca. Rasprava se nastavlja, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Uljanik je na koljenima. Radnici su prevareni i opljačkani. Ima li još nade, pitaju političare koji odlučuju o njihovoj sudbini.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uljanikovi radnici spremni na nove akcije za svoje plaće i radna mjesta