Umjesto dječje odjeće, šije se na tisuće zaštitnih maskica

Umjesto dječje odjeće, šije se na tisuće zaštitnih maskica

foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

U borbi protiv koronavirusa angažirali su se svi, pa tako i izrađivači zaštitnih maskica. Mi vam donosimo priču o buzetskoj tvrtki Marytess, koja je svoj krojački obrt i izradu odjeće za djecu pretvorila u pogon za zaštitne maske koje dijele potrebitima i umirovljenicima Buzeštine.

Poslušajte prilog Ivane Nežić:

Već tjednima je u maloj, buzetskoj tekstilnoj tvrtki ista priča. Umjesto dječje odjeće, šije se na tisuće zaštitnih maskica.  13 krojačica neumorno radi. Koristi se pamuk, a dezen je šaren. Perive su na 90 stupnjeva, kažu nam radnice Tamara i Sandra
 
Znači sad se nacrta, iskroji, izreže i onda ide na šivanje i na kraju peglanje.
 
Nije teško. Jer volim taj posao i onda mi nije teško.
 
Sve što su dosad iskrojile vrijedne ruke krojačica, podijeljeno je potrebitima s Buzeštine. Zahvalni su buzetski umirovljenici. Predsjednica udruge umirovljenika:
 
Stvarno nam znači puno, prvenstveno zbog ovih ljudi koji ne mogu od kuće koji su bolesni. Inače, naša udruga broji od 870 svojih članova imaju više od 85 godina.
 
A oni su rizična skupina. Oprskrbili su i trgovce, poštu, vatrogasce i sve one koji su primorani raditi. Kaže nam vlasnica i direktorica tvrtke Marija Ribarić.
 
Podijeli smo preko 500 udruzi umirovljenika a onda smo podijelili svim ostalima tako da to je oko 1000 komada, smo podijelili. Mislim oko 1000 komada smo imali materijala, ali ne hodaj malen ispod zvijezda.
 
...i ne hodajte bez zaštitne maskice.