Uvoz radne snage je samo gašenje požara

Uvoz radne snage je samo gašenje požara

(foto: Igor Soban/PIXSELL)

Zbog nedostatka radne snage, Vlada je donijela odluku o povećanju kvote za strane radnike u građevinarstvu za 2 tisuće dozvola. Kratkoročno, no ne i konačno rješenje, ističe struka, a slažu se građani.

Ima li naših ljudi za poslove za koje se radnici traže, treba li uvoziti radnike? Građani su jednoglasni - ima, ali ih treba adekvatno platiti.

Pozdravljamo odluku Vlade o dodatnom odobrenju i povećanju kvota u građevinskom sektoru. Ta interventna i hitna mjera omogućit će očuvanje radnih mjesta u građevinskim tvrtkama koje će opstati na tržištu samo ako na vrijeme završe sve ugovorene poslove. No, tu ne treba stati. – ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Povećanje kvota za strane radnike u deficitarnim zanimanjima neće u konačnici riješiti problem, ističe ekonomski analitičar, dr. Marinko Škare. Temeljni je problem što se to prepuštamo isključivo tržištu, pored reguliranja uvoza radne snage, treba poraditi na tome da se taj problem riješi. Ovo su samo vatrogasne mjere, ističe Škare.

Zanimljivo, sve više oglasa za posao, a sve manje prijava - pokazalo je istraživanje portala MojPosao, kaže Maja Mahovlić. Ljudima koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske a nemaju riješen smještaj ili plaćene obroke nije isplativo prihvaćati poslove s obzirom na te dodatne troškove, kaže Mahovlić.

Uvoz radne snage lakše je riješiti u turizmu nego u brodogradnji, ističe predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić. Naime, u turizmu ima novca da se radnik plati, dobiti poduzeća su visoke.

Hoćemo li imati dovoljno liječnika u pulskoj bolnici; ravnateljica Irena Hrstić nedavno je rekla da hoćemo ako se vrate svi specijalizanti.

5 i pol tisuća kuna (5.514 kn) neto prosječne plaće u Hrvatskoj nije dovoljno za životne troškove – ne zato što se građanima ne da raditi, već slijedom jednostavne matematike. Zato su primorani otići. Povećanje kvota za strane radnike na državnoj razini, ističe struka, samo je produžavanje agonije, a nikako rješenje problema na tržištu radne snage.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Uvoz radne snage je samo gašenje požara

dr.sc. Marinko Škare, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"

Maja Mahovlić, portal MojPosao