Više tisuća radnika Uljanika na ulicama Pule

Više tisuća radnika Uljanika na ulicama Pule

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Više od 3 tisuće 500 radnika Uljanika izašlo je danas na ulice Pule na kojima je bila i interventna policija. Zbog stanja u tom brodogradilištu i neisplate plaća sastat će se Nadzorni i Šrajkaški odbor. Održan je i sastanak s australskim vlasnikom broda koji se oprema u Uljaniku.

Radnici Uljanika nastavljaju sa štrajkom, a na ulice Pule izašao je najveći broj radnika do sada, njih više od 3 tisuće 500. Iako im je obećano da će se do kraja tjedna osigurati novac za dvije plaće, štrajkat će sve dok se plaće ne isplate. No jedan od zahtjeva radnika je ispunjen, predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda i svih 14 direktora stavilo je mandat na raspolaganje.

U međuvremenu u Zagrenu je jutros održan i sastanak ministra gospodarstva Darka Horvata s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem i istarskim županom Valterom Flegom. Ministar gospodarstva potvrdio je da je prioritet Vlade isplata plaća do petka. Istaknuo je i da sve odluke Vlade trebaju biti usklađene s europskom direktivom u segmentu brodogradnje.  Gradonačelnik Miletić i župan Flego rekli su da će vjerovati najavama tek kad plaće budu na računima radnika te traže dugoročno rješenje za brodogardnju. U međuvremenu je stigla i potvrda da će se o Uljaniku u Briselu održati sastanak, na koji će sutra Miletić i Flego hitno otputovati.

U vezi s Uljanikom oglasio se i Županijski odbor HDZ-a Istarske županije. Na konferenciji za medije u Pazinu jasno su istaknuli stajalište Vlade koja u prvi plan stavlja zaštitu radnika i osiguranje plaća. Kako kažu iz županijskog odbora, odgovornost za stanje u Uljaniku trebat će preuzeti Uprava, ali i lokalna politika. Za takvu situaciju prozivaju vladajuće političke strukture u Istri.