Vjeran Piršić: održivost je uvjet opstanka budućih naraštaja

Vjeran Piršić: održivost je uvjet opstanka budućih naraštaja

Čuvanje sjemena jedan je od prioriteta održivosti (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U Poreču je sinoć na javnoj tribini, o tome kako mudre zajednice u našem susjedstvu rješavaju problem otpada i proizvode svoju energiju, sudjelovao predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić. Organizator je građanska inicijativa Zajedno, a postavljena su brojna pitanja o doprinosu zajednici.

Među dobrim primjerima zbrinjavanja otpada je otok Krk, koji živi održivost. Nameće se pitanje Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun za koji je, prema riječima predsjednika udruge Eko Kvarner Vjerana Piršića, potrebna temeljita tehnološka revizija projekta.

Na Krku se primjerice, kaže Piršić, odavno krenulo s primarnom selekcijom, koja je obvezna. Danas se otok temelji na preko 60 posto primarne selekcije, ide se na 80. Kada imate tako nešto, centri za gospodarenje otpadom nisu potrebni. Jer sve razvrstate doma odnosno na sortirnicama. Pa papir ide u tvornicu papira, staklo u tvornicu stakla...

Pokazalo se da su Kaštijun i Marišćina lokacijski preblizu i nije bilo smisla tako graditi dva centra, ako će se raditi primarna selekcija, što je obveza. Ono što su vaši neki dan priznali, jest da postoji problem, kaže Vjeran Piršić. Da se uzima novi kredit i ide se u 'redizajn projekta.

Brojni su građani sudjelovali u dijalogu o održivosti, budućnosti te o tome što svatko od nas može učiniti za svoj te razvoj društvene zajednice. Ogorčeni su, jer se njihov glas ne čuje. Ako vam netko nudi novac za zemlju na kojoj će izgraditi apartmane, a koju je vaš nonić kupio prije sto godina za poljoprivredu, nemojte mu je prodati. Tako čuvate prostor koji daje šansu vašim unucima, kaže Piršić.

Električna energija koja se proizvodi solarnim panelima, pametne mreže i umjetna inteligencija ono je što tek dolazi. To je i veliki potencijal za nova radna mjesta, kaže Piršić. I pojedinac, obitelj i zajednica mogu znatno doprinijeti. Za početak, ozbiljno razmišljati o čuvanju prostora za buduće naraštaje i shvatiti da bez održivosti nema budućnosti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Vjeran Piršić: održivost je uvijet opstanka budućih naraštaja