Vlada u Istri: Uljanik i brodogradnja moraju opstati u Hrvatskoj

Vlada u Istri: Uljanik i brodogradnja moraju opstati u Hrvatskoj

Posjet premijera brodogradilištu Uljaniku, Gianni Rossanda, Andrej Plenković (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U Istri, a prvi put u Puli, zasjedala je Vlada. Premijer Andrej Plenković s ministrima jutros je najprije u povodu povijesnog pripojenja Istre Hrvatskoj boravio u Pazinu, potom se uputio u Pulu gdje je obišao posrnulo brodogradilište Uljanik koji je bio i glavna tema Vladine sjednice.

Odmah ujutro odjeknula je dobra vijest – radnicima Uljanika danas plaće kreću na račune, kao što je obećano radnicima i sindikatima. Danas su potpisani i značajni razvojni projekti za Istru.

Mislimo da je najvažnije da svi dobro shvate, osobito zaposlenici Uljanika i Trećeg maja da ne moraju dvojiti o dobroj volji ili solidarnosti koju daje Vlada. Jamstvo od 716 milijuna kuna u siječnju omogućilo je funkcioniranje i Uljanika i Trećeg maja pola godine kao i jamstva za plaće i za srpanj i za kolovoz, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Na sjednici Vlade održana je šira prezentacija predsta nika Hrvatske brodogradnje Jadranbroda o stanju naše brodograđevne industrije. Sve kako bi se shvatio kontekst u kojem se to događa i da bi se na temelju toga u dogovoru s Europskom komisijom tražila rješenja koja će održati radna mjesta i proizvodnju.

Radnici odnosno predstavnici sindikata također su sudjelovali su na sastanku. I dalje je, slažu se, budućnost neizvjesna, ali vidi se velik doprinos Vlade. U ime Jadranskog sindikata, potom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Metalaca – sudjelovali su sindikalni povjerenici Boris Cerovac, Rajko Kutlača i Đino Šverko.

Nakon sjednice potpisano je niz ugovora, odluka i sporazuma važnih za Grad Pulu i Istarsku županiju. Važno je istaknuti kako je danas dan s kojim se u Pulu ipak vraća hrvatska vojska. Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako to ne treba to izazivati strah kod građana već upravo suprotno – sigurnost. Na pitanje je li vojska kompatibilna s turizmom ministar Krstičević odgovorio je kako je za turizam je ključna sigurnost, prema tome jedno ne isključuje drugo.

Čulo se danas kako Istra ima najbolje turističke rezultate, a radi se na prometnoj infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju. Ovo je poruka podrške Istri, poručio je premijer Andrej Plenković Istranima.

Premijer Plenković jutros je  predstavnicima lokalne vlasti sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pazina u povodu 75. obljetnice rujanskih odluka o pripojenju Istre matici Hrvatskoj. Potom je posjetio gradilište adaptacije i dogradnje Arheološkog muzeja Istre u Puli i krenuo s ministrima na sjednicu Vlade.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Vlada u Istri: Uljanik i brodogradnja moraju opstati u Hrvatskoj