Vodnjan sve jači u razvoju na principu kružne ekonomije

Vodnjan sve jači u razvoju na principu kružne ekonomije Vodnjan sve jači u razvoju na principu kružne ekonomije
Boško, didaktička eko farma u Vodnjanu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Boško, didaktička eko farma u Vodnjanu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
Didaktička eko farma u Vodnjanu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Didaktička eko farma u Vodnjanu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
Didaktička eko farma u Vodnjanu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Didaktička eko farma u Vodnjanu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Dino Babić, inicijator i koordinator vodnjanskih razvojnih projekata (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Grad Vodnjan malim, ali sigurnim koracima postaje svojevrsni moderni gradski park, po uzoru na razvijene europske zemlje. Načelom kružne ekonomije stvorene su osnove za razvoj poljoprivrede, proizvodnje i turizma, a sve to temeljem održivog razvoja.

Kako bolje živjeti uz vrednovanje lokalnih resursa - tim razmišljanjem udruge 'Istarsko - Eko muzej' i 'Informo' danas ostvaruju kružnu ekonomiju u Vodnjanu po načelu 'od zrna do proizvoda'.

Projekti teritorijalnog, poslovnog i osobnog razvoja krenuli su još 2006. godine, potom i u suradnji s udrugom European Projects Association iz Bruxellesa, čiji je Dino Babić jedan od osnivača.

Cilj je zadovoljiti potrebe domicilnog stanovništva i gostiju. Danas već postoje proizvodni laboratorij i didaktička farma s autohtonim istarskim životinjama. A sve je u rukama desetak zaposlenika koji, uz ostale, zapošljavaju osobe s invaliditetom i lokalne žene.

Vodnjan dobiva muzej ruralne kulture i radionicu za restauraciju kulturne baštine. Prema načelima biodinamike i permakulture, registrirani su sakupljači aromatičnog ljekovitog bilja, certificirali su eko školu te razvili laboratorij za preradu poljoprivrednih proizvoda biljnog porijekla.

Stvoreni su uvjeti za kuhinju, kušaonicu i trgovinu. Tako djeca u Vodnjanu znaju puniti raviole, kuhati palentu i ispeći kruh, prepoznati mirise aromatičnih biljaka. Ali znaju i sve o proizvodnji i tržišnoj cijeni jer sami uzgajaju masline i proizvode svoje maslinovo ulje.

Vodnjan malim, ali sigurnim koracima postaje svojevrsni suvremeni gradski park koji se razvija na lokalnim resursima prema načelima kružne održive ekonomije.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Vodnjan sve jači u razvoju na principu kružne ekonomije