Vodnjanska udruga Informo koordinator Međunarodnog centra za razvoj

Vodnjanska udruga Informo koordinator Međunarodnog centra za razvoj

Razvojni projekti Vodnjana obuhvaćaju i didaktičku farmu (foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Međunarodni razvojni projekti Vodnjana urodili su plodom – pa se ovaj najmlađi istarski grad može pohvaliti izvrsnim rezultatima – od brendiranja i razvoja lokalnih proizvođača, čuvanja tradicije i dijalekta, do zapošljavanja osoba s invaliditetom i međunarodne razmjene studenata.

Prepoznatljiv i specifičan turistički proizvod nastaje u Vodnjanu, koji je postao Međunarodni centar za razvoj. Udruga 'Informo' koordinator je, naime, Centra i s Općinom Fažana sudjeluje u njegovu upravljanju. Informo je i jedna od tri lokalne kontakt točke Erasmus programa za mlade poduzetnike – za primanje, slanje i koordiniranje volontera putem Europske volonterske službe. A jedan od ključnih projekata je 'Sveučilište za EU projekte'.

Asistentica projekata Kristina Hlavati Bertoncelj ističe kako je riječ zapravo o hrvatskom konzorciju, kojeg čini udruga Informo kao koordinator s devet hrvatskih učilišta. Model je to kroz koji udruga omogućava studentima odlazak s matičnih sveučilišta na stručnu praksu u zemlje Europske unije. Na praksi borave od dva do dvanaest mjeseci te stječu međunarodno radno iskustvo. Cilj je osnaživanje mladih, jačanje njihovih radnih sposobnosti i vještina na zahtjevnom tržištu rada, dok su povratne ocjene poslodavaca sjajne.

Studenti se još uvijek mogu prijaviti u udrugu Informo; natječaj je otvoren, a sredstava još ima, dodaje Kristina Hlavati Bertoncelj. Informo naglasak daje na marginalizirane skupine – mlade nezaposlene osobe, nezaposlene majke, manjine i osobe s invaliditetom te na starije osobe. Tako jačaju gospodarstvo i razvoj, a svi projekti realiziraju se po principu kružne ekonomije.

Uz Informo tu je i udruga 'Vodnjanski Eko muzej – Istrian de Dignan', koji nosi titulu najbolje ocjenjenog muzeja u Istri po mišljenju posjetitelja turističkog portala TripAdvisora.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Vodnjanska udruga Informo koordinator Međunarodnog centra za razvoj