Za godinu dana - Novi studentski paviljon u Puli

Za godinu dana - Novi studentski paviljon u Puli Za godinu dana - Novi studentski paviljon u Puli

foto: HRT Centar Pula

Zahuktali su se radovi na proširenju studentskog doma u Puli. Sa 75 milijuna pretežno europskih, ali i državnih kuna, izgradit će se 2 nova paviljona s dodatnih 250 kreveta. Poveći dio stare pulske bolnice pomalo postaje pravi studentski kampus.

Poslušajte prilog Senke Mošnja.

 

Zgrade nekadašnej kotlovnice i 30-metarski dimnjak odlaze u povijest. Za godinu dana ondje će niknuti novi studentski paviljon.

Ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina je izjavio.


"Bit će tu 97 soba dvokretnih s TV-ima, klimama, prostor za zabavu i opuštanje, što oni zovu tulumarnica, kuhinja i sve što treba za jedan predivan studentski život u Puli."

A zatim će se - za još 50-ak studenata urediti i zaštićena zgrada nekadašnje praonice te uz suglasnost konzervatora, dograditi jedna etaža. Paviljoni će biti suvremeno opremljeni baš kao i postojeći dio Doma, izgrađen prije 4 godine. Studenti su njime itekako zadovoljni.

"Uvjeti su stvarno odlični, menza je odmah pokraj, sve dobro, dakle tv, frižider, sve najnovije, najmodernije i to je zapravo najnoviji dom u Hrvatskoj."

"Mogu reć da je dosta dobro, nisam se nikako razočarao, čak sam ful zadovoljan što sam ovdje upisao."

U Pulu stižu studenti iz raznih krajeva zemlje, ali i iz inozemstva, kaže ravnatelj Centra Miodrag Čerina.

"Blizu smo 4 tisuće studenata, prije osnivanja Sveučilišta bilo je dvije tisuće, znači 100% povećanje broja studenata. Ja sam rekao da sanjam da će grad koji je nekad bio vojni postati studentski. Ovo su pravi koraci u tom smjeru."

Uz postojeće studije, u jesen se uvode diplomski studij japanskog jezika, preddiplomski studij fizioterapije i specijalistički studij hitne medicine. Za pokretanje studija medicine potrebno je ponovno očitovanje Nacionalnog vijeća za znanost koje je prvotno pulskom Sveučilištu poslalo odbijenicu.