Završeno kolektivno pregovaranje u Valamar grupi i Plavoj laguni

Završeno kolektivno pregovaranje u Valamar grupi i Plavoj laguni

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Kolektivno pregovaranje o plaćama i uvjetima rada u turizmu još traje u većini turističkih tvrtki. Završeno je u Valamar grupi i Plavoj laguni. U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije ističu kako zasada najbolji status imaju radnici Plave lagune te zamjeraju grupaciji Valamar pretjeranu samoreklamu.

Plaće i uvjeti rada u Plavoj laguni povećani su u skladu s izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora. Dogovoreno je i da će, ako Vlada oslobodi kompaniju za porezna davanja na prehranu i smještaj, novac usmjeriti prema radnicima, pojašnjava predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić. "Čim je Vlada donijela takvu odluku Plava laguna je ono što je obećala i napravila te je dodatno dala novac sporni novac radnicima u smislu ostalih materijalnih prava koja su dogovorena", kaže Bulić.

Bulić upozorava kako su ostale kompanije među kojima je i Valamar grupa prvo čekali Vladinu odluku o poreznom rasterećenju. Pojašnjava da postotak u ukupnom povećanju plaće koji iznosi bruto 10 posto, 3, 6 posto otpada na ono što ja Vlada njima dala benefit. To prevedeno znači da to Vlada nije dala oni bi morali i dalje 10 posto povećati plaću da bi bili konkurenti drugim kompanijama. I to je zapravo, ističe Bruno Bulić jedna igra jer su oni taj dio ne dodatno dali prema radnicima, nego su si stavili u profit i povećali plaću onoliko koliko su su oni i planirali.

Na prozivke Sindikata iz Valamar grupe danas nema odgovora. Potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove društva Ivana Budin Arhanić ističe: "Naša tvrtka Valamar Riviera odlučila je povećati minimalna neto primanja s 4 na 5 tisuća kuna. Naime, sa socijalnim je partnerima dogovoreno da se Vladine mjere o rasterećenju poreza za sezonski rad u potpunosti ulože u neto primanja radnika. Odluka stupa na snagu 1. travnja. Uz to, za sezonce iz raznih krajeva Hrvatske, osiguran je kvalitetan smještaj uz 3 topla obroka dnevno".

Plaće u Plavoj laguni ove godine rastu za oko 7 posto, kaže član uprave društva Ronald Korotaj. Dodaje kako su uz besplatan smještaja i tri obroka za sezonce, predvidjeli i subnevcije od 50 posto za sve radnike društva kako za stalne tako i sezonce. 

Korotaj ističe i kako su spremi, ako se donesu slične odluke Vlade, ponovo ih u skladu sa sindikatima provesti u djelo.