Završje na korak od odumiranja

Završje na korak od odumiranja

(foto: Saša Miljević/PIXSELL)

Završje, mjesto na sjeverozapadu Istre, već godinama se obnavlja. I to pomoću novca iz europskih fondova i projekta difuznog hotela. Do sada je obnovljena zgrada stare škole, no još desetak objekata u vlasništu općine Grožnjan, kojoj Završje pripada, treba zasjati punim sjajem.  

Završje je na korak od izumiranja. Taj nekada po voćarstvu nadaleko poznat kraj imao je 900-stotinjak stanovnika. Danas ih je samo 40-setak, uglavnom starijih ljudi. 

Bolja budućnost za ovo mjesto nazire se u projektu difuznog hotela ili hotela baštine. U tamošnjim napuštenim kućama uredili bi se apartmani, sobe, recepcija. Europskim novcem već je obnovljena stara škola, a na to čeka još 12 zgrada u općinskom vlasništvu. Uključujući i kompleks obitelji Silich u kojem je prije više od pola stoljeća bio hotel s restoranom.

Za sve je zgrade općina dobila građevinske dozvole te se prijavljuje na europske fondove kako bi osigurala 30 milijuna kuna za njihovu obnovu. 

Za Završje bi to značilo očuvanje njegove arihtektonske cjeline, ali i otvarnje novih radnih mjesta. Sve bi to, vjeruju ovdje, privuklo i nove stanovnike.

 

Više u tonskom prilogu.

završje