Zelena Istra proziva mjerodavne za neracionalno gospodarenje otpadom

Zelena Istra proziva mjerodavne za neracionalno gospodarenje otpadom

Irena Burba, Dušica Radojčić i Koviljka Aškić na konferenciji za novinare (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Otpadom se može racionalnije gospodariti nego što to čini pulska Herculanea jer postoje jeftiniji a učinkoviti sustavi njegove obrade – poručili su predstavnici udruge Zelena Istra s konferencije za novinare u Puli.

Sve je više golemog otpada na ulicama, čulo se. Postoje primjeri dobre prakse i racionalnog gospodarenja otpadom, pojašnjava predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić, na primjeru preuzimanja i obrade glomaznog otpada. Predložili smo objedinjavanje pojedinih segmenata rada komunalnih poduzeća kupovinom zajedničke opreme. Na primjer sortirnice ili drobilice za glomazni otpad.

Mi smo osuđeni na jednu privatnu tvrtku koja preuzima otpad i ima ograničene kapacitete. Vidjeli smo što se događa kada se ti kapaciteti prijeđu, ovog ljeta kada je gorjelo u Metisu. I sada se postavlja pitanje što ćemo mi s glomaznim otpadom u ovom trenutku, rekla je Radojčić.

Problema je puno, ali rješenja ima. Koviljka Aškić, stručnjakinja za gospodarenje otpadom kaže kako komunalne tvrtke ne poštuju svoje odluke odnosno odluke osnivača gradova i općina. U njima se navodi kako svaki korisnik ima pravo na obračunskom mjestu predati jednom godišnje tri, četiri kubna metra glomaznog otpada. Rješenje je u objedinjavanju komunalnih tvrtki u smislu osiguravanja dodatne obrade bilo glomaznog, zelenog ili sortiranog otpada, jer pojedinačno se problem ne može riješiti. 

Većina spremnika komunalnog otpada u zgradama u Puli još nije čipirana a njegova se količina slobodno procjenjuje, što nije sukladno važećoj odredbi. U uredbama i odlukama gradova i općina, naime, stoji da je dokaz izvršenja usluge očitanje bar koda na spremnicima. Dok u Puli oko 80 posto korisnika nema dokaz o očitanju već se određuje fiktivni broj odvoza; riječ je o zgradama.

Inače, Grad Pula odvojeno sakuplja tek 4 posto otpada, što je daleko od obveza po europskim direktivama, čulo se.

Zelena Istra najavljuje javnu tribinu o gospodarenju otpadom; pozvat će direktore Kaštijuna i Herculanee, predstavnicu Ministarstva zaštite okoliša, gradonačelnika Pule i nezavisne stručnjake.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Zelena Istra proziva mjerodavne za neracionalno gospodarenje otpadom