Znanstvena večer na pulskom Sveučilštu

Znanstvena večer na pulskom Sveučilštu

Večeras se iz Pule šalju signali na Mjesec (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile večeras će se prvi put održati znanstveni eksperiment. Organizira se, naime, znanstvena večer Instituta - Music Tech Festival MTF Pula - čiji je cilj približiti znanost široj društvenoj zajednici.

Ovo će biti povijesna večer, jer će se tonski zapisi govora, glazbe i drugih zvukova odaslati prema Mjesecu a povrat zapisa će se 3D vizualizirati. Signali će se, dakle, reflektirati o mjesečevu površinu, a povrat će se printati.

Namjera je približiti znanost društvenoj zajednici, ističe Sven Maričić, inicijator ovog projekta i prvi čovjek znanstveno-tehnološkog instituta Visio koji djeluje pri pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile.

Među brojnim gostima, uz Michelu Magaš, osnivačicu festivala i prvog čovjeka instituta Visio Svena Maričića, govorit će naš i međunarodno priznati astronom i edukator Korado Korlević.

Također, govorit će Martine-Nicole Rojina, svjetski afirmirana popularizatorica znanosti i voditeljica SisterMoon projekta, u sklopu kojega se izvodi slanje signala na površinu Mjeseca. 

Na gornjem katu studentskog restorana večeras će biti namjera spojiti znanost i glazbu te razmijeniti znanstvena iskustva s građanima odnosno slušateljima Radio Pule.

Music tech festival MTF održava se u suorganizaciji Infobipa te Sveučilišta Jurja Dobrile odnosno njegovog Znanstveno - tehnološkog instituta Visio.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Znanstvena večer na pulskom Sveučilštu