Županijska skupština; ravnopravnost, Kaštijun, Uljanik, zdravstvo

Županijska skupština; ravnopravnost, Kaštijun, Uljanik, zdravstvo

Županijska skupština, Pazin (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Na Županijskoj skupštini jednoglasno je usvojena Deklaracija o ravnopravnosti i osudi svih oblika diskriminacije. Tijekom vijećničkih pitanja aktualne teme i prateće diskusije. Na jednoj od idućih Županijskih skupština trebala bi se, čulo se, veća pažnja posvetiti zdravstvenom sustavu Istre

Deklaracija o ravnopravnosti i osudi svih oblika diskriminacije jednoglasno je i konsenzusom prihvaćena, uz prijedlog Gorana Poropata Živog zida da se u nju ugradi i 'rečenica koja bi naglasila da se svi stanovnici Istre štite od ugrožavanja ljudskih prava od strane korporacijskih i stranačkih interesa'.

Damir Grünbaum - Živi zid - obratio se županu. Rekli ste da se cijena zbrinjavanja otpada neće prelamati preko građana a upravo je tako. Tu je Uljanik, zatim koncesija Bina Istre koja se također prelama na građanima, potom zapošljavanje podobnih i kazneno progonjenih, samo su neke zamjerke, kaže Damir Grünbaum i traži županovu ostavku.

Incident u Raškom zaljevu potvrdio je koliko je važno ulagati u zaštitu i spašavanje, rekao je župan Valter Flego. Nastavit ćemo kao javni sektor ali i preko europskih fondova i tražiti pomoć države. Uz to, što se Luke Bršice tiče, Flego je prenio mjerodavnom ministru kako nisu zadovoljni sa svime zato će pismeno ovoga tjedna poslati ministru i tražiti da se upravljanje Lukom Bršica iz Luke Rijeka prepusti nama odnosno našoj Lučkoj upravi Labin – Rabac.

Nije izostala tema Uljanik Grupe. Uprava je uz sudjelovanje sindikata i vlasnika donijela odluku o izboru partnera. No najvažniji je plan restrukturiranja koji se treba naći u Bruxellesu do 22. ovoga mjeseca. U petak smo u Vladi dobili umirujuće poruke kako se plan restrukturiranja još dorađuje između Ministarstva financija i Uprave Uljanika. Plan restrukturiranja će, vjerujem, ovoga tjedna biti poslan u Bruxelles kako bi se Europska komisija imala vremena očitaovati se o njemu i vjerujem pozitivno na njega odgovoriti, dodaje Flego.

Divna Radolović Rosanda iz Mosta, o Kaštijunu, zbog kojeg trpe građani koji najbliže žive i osjećaju se ugroženima. Nemamo ništa protiv građana Grada Pule, kaže Radolović Rosanda, to su mjesta koja imaju Kaštijun na petsto metara. Gorjelo je, ljudi imaju turiste... Rentu bi trebalo podijeli li s općinom odnosno mjestima do Kaštijuna. Pitanje ekološke rente ne ulazi u kalkulaciju cijene Kaštijuna, ekološka renta je posebno pitanje o kojemu odlučuje Gradsko vijeće Pule, odgovorio je Valerio Drandić.

Zdenko Pliško - Istarska stranka umirovljenika - pitao je o sustavu pomoći u kući. Sustav se razvija na području Puljštine odgovorila je zamjenica Župana Sandra Ćakić Kuhar. Izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti ipak neće biti potpuna privatizacija, u tijeku javne rasprave došlo je oko 2.300 primjedbi i zakon je bitno modificiran – privatizacija u potpunom smislu neće se dogoditi. Sada je predviđeno 25% ordinacija primarne zdravstvene zaštite ostane pri domovima zdravlja, pojasnila je Čakić Kuhar.

Josip Anton Rupnik iz Zelenog saveza rekao je da nam apartmanizacija donosi više štete nego koristi, bolje bi bilo graditi mini hotele od kojih će županija i gradovi i općine bar imati koristi, a ne stranci. Na jednoj od idućih Županijskih skupština trebala bi se veća pažnja posvetiti zdravstvenom sustavu Istre.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Županijska skupština; ravnopravnost, Kaštijun, Uljanik, zdravstvo