Bašćanska ploča

Bašćanska ploča

urednik i voditelj Elvis Mileta

Az, v ime Otca i Sina i Svetago Duha. Az opat Držiha pisah se o ledine, juže da Zvanimir kralj hrvatskij v dni svoje v Svetuju Luciju – i svedomi: župan Desimira Krbave, Mratin v Lice, Pribineža posal Vinodole, Jakov v otoce. Da iže to poreče, klni j Bog i dvanadeste apostola i četiri evanjelisti i svetaja Lucija, amen. Da iže sde živet, moli za nje Boga. Az opat Dobrovit zdah crekav siju i svojeju bratiju s devetiju v dni kneza Kosmata obladajućago vsu Krajinu. I beše v ti dni Mikula v Otočci s svetuju Luciju v jedino.

Prepoznali ste, vjerujem, ovih stotinu riječi uklesanih u 13 redaka na bijelu vapnenačku kamenu debljine 9 cm, koji je pronađen upravo na današnji dan sada već daleke 1851. godine, i to u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru na otoku Krku. Ploča visine jednoga metra, dužine dva metra a teška gotovo 800 kg. Izvorno je služila kao pregrada koja je dijelila redovnike od vjernika u spomenutoj benediktinskoj crkvi, ali je kasnije postavljena u pod crkve, gdje ju je uočio župnik Petar Dorčić. Jurandvor se nalazi nedaleko Baške, pa je ploča, mada u početku nazivana Kraljevska ili Zvonimirova, ipak naposljetku najpoznatija pod nazivom Baščanska. A starohrvatski tekst u modernoj interpretaciji govori slijedeće ;
Ja, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane Svetoj Luciji, i svjedoci: Desimir, župan u Krbavi, Mratin u Lici, Pribineža, posal u Vinodolu, Jakov na otoku. Da tko to poreče, neka ga prokune Bog i 12  apostola i 4 evanđelista i sveta Lucija, amen. Da tko ovdje živi, moli za njih Boga.
 Ja opat Dobrovit zidah crkvu ovu s moje braće devetoro u dane kneza Kosmata koji je vladao svom Krajinom. I bješe u te dane Mikula u Otočcu sa Svetom Lucijom zajedno.
Najdragocjeniji hrvatski glagoljski spomenik potječe iz 1100. godine, pisan je varijantom prijelaza između oble i uglate glagoljice, a predstavlja prvi pisani zapis i spomen na domaćem narodnom jeziku jednog hrvatskog vladara. Na Krku je bila sve do 1934. godine, kada se prenosi u Zagreb u Akademiju znanosti i umjetnosti gdje se nalazi i danas.

Bašćanska ploča

Preuzmite datoteku

Bašćanska ploča 2,2 MB

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Petak, 22.10.2021. 08:00 - 08:05

Subota, 23.10.2021. 08:00 - 08:05

Ponedjeljak, 25.10.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Ante Ciliga
Četvrtak, 21.10.2021 06:30

hrvatske zapovjedi
Srijeda, 20.10.2021 06:30

Mohammad Ali
Utorak, 19.10.2021 06:30

Vladimir Gortan
Ponedjeljak, 18.10.2021 06:30