Eugen Kvaternik

Eugen Kvaternik

Na današnji dan 1871. godine propala je Rakovička buna, istog dana kad je ubijen njen vođa, hrvatski pravaš i revolucionar Eugen Kvaternik.

Rođen u učiteljskoj obitelji 1825. godine u Zagrebu, mladi Kvaternik u svemu je slijedio svog idola Antu Starčevića, koji mu je bio ne samo školski kolega već i najbolji prijatelj. U revolucionarnoj 1848. godini po naputku bana Josipa Jelačića boravi u Požegi gdje radi kao vojni instruktor, a tri godine kasnije zajedno sa Starčevićem osniva Stranku prava kao temeljnu političku udrugu za borbu protiv sve prisutnije mađarizacije zemlje.

U tom cilju tijesno surađuje s nacionalnim revolucionarima diljem Europe, a kao vrsni poliglot, jer govorio je čak osam jezika, uživa izuzetni ugled u tadašnjim europskim revolucionarnim bratstvima.

Nošen valom nacionalnog idealizma, 7. listopada podiže u Rakovici pokraj Plitvičkih jezera oružani ustanak sa svega dvije stotine naoružanih ustanika. Ustanici formiraju privremenu hrvatsku narodnu vladu, za predsjednika je izabran Eugen Kvaternik, za ministra unutarnjih poslova Petar Vrdoljak, ministar rata je Ante Rakijaš, ministar financija Vjekoslav Bach, zapovjednik vojske je Rade Čuić, a za velikog župana u Ogulinu kao privremenom sjedištu određen je Ante Turkalj. Slijedeći dan u Rakovici je donijet slijedeći proglas:

 

Sve žive sile naroda upravljene su na oslobođenje naroda ispod švabsko-madžarskoga gospodstva. Jednakost pred zakonom.Pravedno sudstvo.Općina odgovara za sigurnost osoba i imetka; ona si sama obavlja poslove svoje administracije i sudovanja.Svatko mora primiti povjerenu mu službu.Sudovanja nema za vrijeme narodnoga ustanka, a izdat će se naknadno posebne naredbe o obstojećem zakonu za vrijeme ustanka.Ukidaju se regimente i uvađaju slobodne županije.Svećenici obih vjeroispovijedanja imadu narod poučiti u ljubavi i slozi kršćanskoj.”

Idućeg dana pristupili su revolucionarnoj vojsci naoružani pripadnici obližnjih sela, pa je vojska brojila više od dvije tisuće ljudi. No predvečer na njih udari ogulinska regimenta, pa se većina ljudi razbježi, a uz samog Kvaternika ostade ne više od četiristo ustanika. Bilo je to 10. listopada, tri dana od pokretanja bune. Slijedeći dan Eugen Kvaternik s ekipom krene iz sela Močila, kako bi se sastao s glavninom ustaničke vojske i eventualno prebacio izvan granica zemlje, ali su naišli na zasjedu koju su im bili pripremili izdajnici Miloš Kosanović i Maksim Momčilović, zajedno s još tridesetak ljudi, a sve je organizirao austrijski major Stanko Rašić. U okršaju su poginuli Kvaternik, Rakijaš i Bach, tijela su im bačena u jarak i naknadno pokopana, da bi tek 50 godina kasnije njihovi posmrtni ostaci bili preneseni u Zagrebačku katedralu i pokopani uz koju godinu ranije prenesenih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.

 

 

Eugen Kvaternik

Preuzmite datoteku

Eugen Kvaternik 2,5 MB

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Ponedjeljak, 18.10.2021. 08:00 - 08:05

Utorak, 19.10.2021. 08:00 - 08:05

Srijeda, 20.10.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Mata Hari
Petak, 15.10.2021 06:30

Sv.Tereza Avilska
Četvrtak, 14.10.2021 06:30

Suđenje u Sarajevu
Srijeda, 13.10.2021 06:30

Kristofor Kolumbo
Utorak, 12.10.2021 06:30