Hrvatski list Josipa Krmpotića

Hrvatski list Josipa Krmpotića

urednik i voditelj Elvis Mileta

Danas je 17. rujna, petak. Ali, 17. rujna 1916. bila je nedjelja, a Hrvatski list Josipa Krmpotića, koji u Puli izlazi svakoga dana pa i te nedjelje i to u pet sati ujutro, donosi veliki tekst o tome kako je Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo da se u službenom saobraćaju nekadašnji talijanski nazivi mjesta i gradova imaju zamijeniti nazivima većinskog stanovništva.

Tako dotadašnji Pinguente prvi puta službeno postaje Buzet, a Albona Labin. Fianona postaje Plomin, Barbana Barban, a Stignano Štinjan. Gradovima Rovigno, Cittanova, Visinada, Parenzo, Dignano i Pola ostaje staro službeno ime obzirom na većinu njihovog talijanskog stanovništva. Abbazia ostaje Abbazia radi svojega svjetskoga glasa. Piše Krmpotić dalje – Ta je naredba vrhovnog vojnog zapovjedništva podala zadovoljštinu kroz toliko doba vrijeđanome pravu hrvatskoga imena. Vrsta je hrvatskih mjesta sa talijanskim nazivom u Istri prilično dugačka, ali nadamo se da će i manje hrvatske i slovenske općine po Istri zadobiti službeno ona imena pod kojima ih domaći svijet nazivlje. U nastavku Krmpotić obrazlaže – Zašto se ne bi zvao Medulin samo Medulin, Rakalj samo Rakalj a ne Castelnuovo, Loborika mjesto Lavarigo, Sveta Nedjelja a ne Santa Domenica di Visinada, Sveti Lovreč ili bolje Vlahovo a ne San Lorenzo, Skitača ili Sv.Lucija a ne Santa Lucia, Kršan a ne Chersano, Pićan a ne Pedena, Gračišće a ne Gallignana, Beram a ne Vermo.
Hrvatski list u ovom broju obavještava i kome je sve zaplijenjen imetak radi bježanja neprijateljskoj vojsci, zatim je tu još i obavijest o uvođenju zelenih vojnih dopisnica kojima vojnici bez vlastoručnog ispisivanja mogu javiti obiteljima da su živi i zdravi. Te je nedjelje u Puli dežurni časnik vojnih posada bio natporučnik Zellner, dežurni liječnik za vojsku bio je dr. Tschada, a dežurni liječnik u mornaričkoj bolnici pučko-ustaški liječnik Dr. Ciotti. U ulici Sergijevaca na broju 34. u tadašnjem Kinu Crvenoga križa daju se naizmjence filmovi „Športska djevojka” i „Vožnja kroz Švicarsku”. Predstave su neprekidne, a obavijest kaže da se ući može kod svake slike, ulaznina je jednu krunu za prostor 1 i 40 filira za prostor dva.
U Politeama Ciscutti, dakle u današnjem Istarskom narodnom kazalištu, daju se četiri nova filma – Zločesti duh, u glavnoj ulozi gđa Mistinguell i gdin Krauss plem.Tserlin. Drama u 5 čina. Nadalje, komični fil Teddy pusti miševe plesati, humoristični film Lehmanovo sredstvo do svrhe i Na jezeru Windermere, naravska snimka. Ulaznice – parter i lože jednu krunu, galerije 30 filira.Duljina filma 2550 metara, početak u 2 i pol popodne.

Hrvatski list Josipa Krmpotića

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Petak, 22.10.2021. 08:00 - 08:05

Subota, 23.10.2021. 08:00 - 08:05

Ponedjeljak, 25.10.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Ante Ciliga
Četvrtak, 21.10.2021 06:30

hrvatske zapovjedi
Srijeda, 20.10.2021 06:30

Mohammad Ali
Utorak, 19.10.2021 06:30

Vladimir Gortan
Ponedjeljak, 18.10.2021 06:30