Proglas "Istarski narode"

Proglas "Istarski narode"

urednik i voditelj Elvis Mileta

Istarski narode DUH ISTRE OSTAO JE NEPOKOREN. MI NISMO HTJELI POSTATI POSLUŠNO ROBLJE . . . SVOJIM VLASTITIM SNAGAMA, NE ČEKAJUĆI DA IM DRUGI DONESU SLOBODU, ISTRANI SU USTALI, JURNULI NA KASARNE, UHVATILI ČVRSTO ORUŽJE U SVOJE RUKE, DA NJIME BRANE SVOJE PRAVO I SLOBODU. OTVORENA SU VRATA ZLOGLASNIH TAMNICA, I PUŠTENI NA SLOBODU DIČNI SINOVI NEPOKORENE ISTRE. NEĆEMO VIŠE NIKAD DOZVOLITI DA SE NAŠOM SUDBINOM DRUGI POIGRAVA. RODOLJUBI ISTRE! PRVI PUT U NAŠOJ HISTORIJI UZIMA NAROD KORMILO U SVOJE RUKE. ISTRA SE PRIKLJUČUJE MATICI ZEMLJI I PROGLAŠUJE UJEDINJENJE SA OSTALOM NAŠOM HRVATSKOM BRAĆOM. STANIMO NA BRANIK NAŠE SLOBODE. NE DAJMO JE VIŠE NIKOME ZA ŽIVU GLAVU! MORAMO DA OSTANEMO SVOJI NA SVOME. BUDIMO DISCIPLINIRANI I SLUŠAJMO UPUTE NAŠE NARODNE VLASTI, NAŠIH NARODNOOSLOBODILAČKIH ODBORA. Živjela hrvatska istra živjela junačka narodno oslobodilačka vojska Živio zavnoh živjela crvena armija živjele savezničke armije smrt fašizmu – sloboda narodu narodno oslobodilački odbor za istru

Ovo je Proglas koji je komunist i partizan Ljubo Drndić pročitao pred okupljenim domoljubima u noći od 12. na 13. rujan 1943. godine u Pazinu. Taj je proglas dio odluka koje se u množini nazivaju Pazinske odluke, a koji prvi put na samom tlu Istre spominje sjedinjenje s maticom Hrvatskom. Tek tjedan dana nakon ovog proglasa osniva se i to u Lici partizanski Operativni štab za Istru, čiji predstavnici u istru stižu 23. rujna. Tri dana ranije u Otočcu se sastaje Predsjedništvo Zavnoha i potvrđuje odluke iznijete proglasom. 25. rujna u Pazinu se, u nazočnosti Jakova Blaževića sastaje novoosnovani Pokrajinski Narodno oslobodilački odbor za istru koji još jednom usvaja već usvojene odluke, odnosno potvrđuje odluke ZAVNOHa, i to je drugi dio tih znamenitih Pazinskih odluka u kojima se ovaj put spominje i Jugoslavija. Ipak ostaje nejasno kako niže organizacijsko tijelo može potvrditi odluke više instance, u ovom slučaju Zavnoha. Očito je da su narodni izaslanici na čelu s Joakimom Rakovcem tog 13. rujna u Pazinu s navedenim proglasom bili nekoliko koraka ispred komunističke partije , pa je trebalo urediti da ipak sve ima kontrolu i suglasnost centralne komunističke vlasti. Vjerojatno se stoga i dan danas upravo 25. rujan, a ne kao što bi logično bilo 13. kad su odluke prvi put izglasane,  u suverenoj i samostalnoj Hrvatskoj obilježava kao Spomen dan, a u Istri i kao Dan istarske županije.

Proglas "Istarski narode"

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Petak, 22.10.2021. 08:00 - 08:05

Subota, 23.10.2021. 08:00 - 08:05

Ponedjeljak, 25.10.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Ante Ciliga
Četvrtak, 21.10.2021 06:30

hrvatske zapovjedi
Srijeda, 20.10.2021 06:30

Mohammad Ali
Utorak, 19.10.2021 06:30

Vladimir Gortan
Ponedjeljak, 18.10.2021 06:30