Vladimir Gortan

Vladimir Gortan

Na današnji dan, 17. listopada 1929. godine strijeljan je u Puli istarski antifašist Vladimir Gortan, čija je mučenička smrt kasnije postala simbolom otpora talijanskom iredentizmu i fašizmu.

Vladimir Gortan rodio se u Bermu 1904. godine. U svojoj najranijoj mladenačkoj dobi dolazi u sukob s karabinjerima i ostalim predstavnicima talijanskih vlasti u središnjoj Istri. U svojoj 23. godini pristupa organizaciji TIGR, koja je na području Trsta, Istre, Gorice i Rijeke organizirala oružane akcije protiv fašista i talijanske države. U jednoj takvoj akciji, za vrijeme parlamentarnih izbora na proljeće 1929. godine, dolazi do zlosretnog incidenta.

Istrani su inače po zlu pamtili prethodne izbore, 1921. i 1924. godine, kada ih je talijanska vlast spriječavala da glasuju i izjašnjavaju se kao Hrvati. Za razliku od prethodnih, ovi izbori 1929. trebali su pokazati svenarodni plebiscit za fašističku državu u Istri, pa su seljaci na izborna mjesta išli pod oružanom pratnjom karabinjera. To su članovi Gortanove grupe željeli spriječiti. Zajedno s još petoricom drugova, Gortan postavlja zasjedu kod Trviža. Grupa je ispalila nekoliko hitaca upozorenja pred kolonu glasača, a meci slučajno pogađaju dvojicu seljaka, od kojih jedan, Ivan Tuhtan iz Trviža, dva dana kasnije umire. Zbog toga Talijani raspisuju tjeralicu za Gortanovom grupom, a njega uhićuju pri pokušaju bijega u Jugoslaviju, u vlaku.

U međuvrenu su uhićeni i preostali članovi grupe. Sprovedeni su u zloglasni rimski zatvor Regina Coeli gdje su podvrgnuti zlostavljanjima, te pod mukama priznali sudjelovanje u ovom činu. Specijalni fašistički sud upriličio je suđenje 14. listopada u Puli, u zgradi gdje se danas nalazi Osnovna škola Tone Peruška i Učenički dom. Vladimir Gortan optužen je za terorizam i osuđen na smrt strijeljanjem, a Živko Gortan, Viktor Baćac te Dušan i Vjekoslav Ladavac na 30 godina strogog zatvora. Njihovom odvjetniku, dr. Brajši, na sudu nije dopušteno iznositi dokaze da se radilo o nesretnom slučaju.
Vladimir Gortan strijeljan je na današnji dan, rano ujutro prije izlaska sunca u uvali podno nekadašnjeg vojnog strelišta, koja se po njemu danas naziva - Gortanova uvala.

O emisiji Radio kolumna

Radio kolumna - Elvis Mileta o značajnim događajima u Istri, autorski pogled na aktualnosti ali i povijesna zbivanja koja su trajno utjecala ili posve odredila našu svakodnevicu na najvećem hrvatskom poluotoku

Pročitaj više

Radio kolumna
Radio kolumna

HRT – Radio Pula — Vijesti, kultura, obrazovanje, religija, gospodarstvo, unutarnja, društvo, ekologija, život, obitelj, umjetnost, književnost, filozofija

Radio kolumna - Elvis Mileta o značajnim događajima u Istri, autorski pogled na aktualnosti ali i povijesna zbivanja koja su trajno utjecala ili posve odredila našu svakodnevicu na najvećem hrvatskom poluotoku