Hrvatski radio

Radio Pula

Habib Koité & Bamada otvaraju 4. Backstage live Pula

27.06.2022.

16:07

Autor: HRT

4. Backstage live

4. Backstage live

Foto: Menart / ustupljena fotografija

Backstage Live Pula počinje u 21 sat afričkim ritmovima Habiba Koitea & grupe Bamada. Saksofonistica Melissa Aldana s kvartetom nastupa 9. srpnja, a Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley) na pozornicu INK dolaze 25. srpnja.

Zahvaljujući nastupima uživo, spajanju različitih žanrova temeljenom na bogatoj glazbenoj tradiciji Malija i jedinstvenom načinu sviranja, gitarist Habib Koité, postao je zvijezda world musica. Njegova je glazba fuzija Malija s reminiscencijama soula, bluesa flamenca i modernog Afro groovea. Ima više od 400,000 prodanih albuma i održao je više od 1700 koncerata diljem svijeta.


Habib dolazi iz loze Khassonké griots, tradicionalnih trubadura koji pružaju duhovitost, mudrost i glazbenu zabavu na društvenim okupljanjima i posebnim događajima. Habib je odrastao okružen sa sedamnaestero braće i sestara i razvio je svoj stil gitare prateći majku. Strast za glazbom naslijedio je od djeda s očeve strane koji je svirao kamele n'goni, tradicionalni četverožičani instrument povezan s lovcima iz regije Wassolou na Maliju.


"Nitko me zapravo nije naučio pjevati ili svirati gitaru", objašnjava Habib, "gledao sam svoje roditelje, i to se prelilo na mene."


Habib je krenuo u karijeru inženjera, ali se na inzistiranje strica, koji je prepoznao Habibov glazbeni talent, upisao na Nacionalni institut za umjetnost (INA) u Bamaku, Mali. 1978., nakon samo šest mjeseci, postao je dirigent školskog benda INA Star. Studirao je glazbu četiri godine, a 1982. diplomirao kao najbolji u svojoj klasi. 1988. je osnovao grupu Bamada (nadimak stanovnika Bamaka koji se grubo prevodi kao „u ustima krokodila) s mladim malijskim glazbenicima koji su prijatelji od djetinjstva.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.