Hrvatski radio

Radio Pula

46 milijuna kuna za izgradnju mreže širokopojasnog interneta

26.02.2022.

10:44

Autor: HRT

Sastanak u Medulinu

Sastanak u Medulinu

Foto: Općina Medulin / ustupljena fotografija

U DVD Domu u Medulinu predstavljen je EU projekt izgradnje širokopojasnog interneta (FTTH – Fiber To The Home) na području općina Medulin, Ližnjan, Marčana i Barban te procesni koraci i dinamika provedbe projekta do kraja rujna 2023. godine.


13. lipnja 2019. godine HAKOM je potvrdio Plan razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Općina Medulin, Barban, Ližnjan i Marčana. 


10. veljače 2020. godine u sjedištu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu potpisan je Sporazum o partnerstvu u okviru Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju mreže sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u tzv. NGA bijelim područjima.


Sastanku u Medulinu 10. veljače prisustvovati su načelnici općina u kojima se provodi projekt ( Općina Medulin je nositelj projekta, dok su ostale općine partneri), predstavnici Istarske županije, odgovorni voditelji projekta iz tvrtke Hrvatski telekom., odgovorne osobe izvoditelja iz tvrtke Elektro Imber iz Zagreba, te predstavnik tvrtke za stručni nadzor iz tvrtke Učka Konzalting d.o.o.


Kombinacijom državnih potpora i vlastitih investicijskih sredstava Hrvatskog Telekoma, omogućit će se brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup svim potencijalnim korisnicima na prostornom obuhvatu Projekta (7.533 "bijelih" adresa na kojima se nalazi 11.205 potencijalnih korisnika). Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 46,2 milijuna kuna, od čega će HT uložiti 23,3 milijuna kuna vlastitih investicijskih sredstava, a ostatak vrijednosti prihvatljivih troškova biti će financiran sredstvima državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.


Svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imat će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga e-zdravstva, e-građanin i sl. Riječ je o 50 puta većoj brzini od one koja je trenutno dostupna građanima.


U tijeku usuglašavanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana građenja pasivnog dijela mreža između izvođača i HT-a kao investitora, nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa postavljanja optičke mreže. Sve mreže na obuhvatu Projekta potrebno je dovršiti najkasnije do kraja 2023. godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.